Vad är akustikpaneler?

publicerad 23 juli 2021
- av Marcus Borg
akustikpaneler

Om man enkelt ska försöka beskriva akustikpaneler så kan man säga att de är en form av ljudabsorbenter. Deras främsta uppgift är att skapa bättre ljudmiljöer, likt andra absorptionslösningar som finns idag. En akustikpanel kan ha olika utseenden. Material, färg och design anpassas efter kundens önskemål och behov. Att skapa en vacker miljö och en bra ljudisolering blir därmed fullt möjligt.

En akustikpanel fungerar ofta som en välvald inredningsdetalj som effektivt absorberar oönskat ljud.

 

Akustikpaneler – för en bättre ljudmiljö

 

En av akustikpanelernas goda egenskaper är att den uppfyller två viktiga uppgifter för en interiör. Panelerna skapar inte bara en bra ljudmiljö utan de fungerar även som en vacker detalj för hemmet eller på kontoret. Utbudet av akustikpaneler är stort och du kan utan större svårigheter välja en som passar dina specifika behov och önskemål.

Viktiga faktorer

 

När du väljer akustikpanel ska du som det sades tidigare fokusera på att skapa ett önskat ljudmässigt resultat samtidigt som du även uppfyller alla estetiska krav. Utöver dessa detaljer finns det tre viktiga komponenter som du bör tänka på när du ska välja akustikpaneler.

 

  • Underhållsfri – en väldigt viktig faktor är att införskaffa en underhållsfri panel. Vad betyder det? Med en underhållsfri variant slipper du rengöra eller byta panelen utan kan låta den sitta uppsatt i flera år utan att dess absorberingsförmågan påverkas negativt.
  • Hållbarhet – lång hållbarhet är en viktig faktor oavsett var panelen ska placeras. I utsatta miljöer som badhus eller industrilokal spelar den egenskapen särskild stor roll. En akustikpanel ska behålla sin form och ljudabsorberingsförmåga även i en miljö med hög fuktighet, därför är det extra viktigt att välja ett alternativ som håller länge.
  • Andra egenskaper – vissa akustikpaneler behöver ha speciella egenskaper ifall de ska monteras i mer krävande miljöer. Faktorer som fukttålighet och obrännbarhet eftersöks ofta för industrilokaler eller idrottshall.

För mer rådgivning vid val av akustikpaneler kontakta gärna leverantörens kundtjänst.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.