Två år utan utlandsresor för svenskar

publicerad 18 maj 2022

Pandemin har påverkat svenska befolkningens resande och semestrande. Tidigare stod utlandsresor högt i kurs och svenska folket reste när och fjärran. Tack vare covid har den inhemska turismen ökat och många har valt att semestra i Sverige. Det har givetvis påverkat den lokala turismen som har kunnat dra nytta av pandemin.

Om den här trenden kommer att fortsätta återstår att se. Så snart restriktionerna släppte valde många att boka in en resa utomlands, oavsett vart den gick. Bara att få resa är lockande när det under två års tid varit så begränsat. Men allt fler väljer faktiskt att stanna i Sverige och upptäcka de underbara och varierande sevärdheter som faktiskt finns i detta avlånga land.

Favoritställen att besöka i Sverige

Det finns många pärlor att besöka i Sverige och som är rent magiska platser. Några som är populära och som varit välbesökta under pandemin är bland annat:

  • Marstrand i Bohuslän som redan är känt bland segelentusiaster men som nu även blivit mer allmänt känd. Denna lilla ö utanför Göteborg är en destination som ofta röstas fram som en av de vackraste i Sverige.
  • Ingmar Bergmans Fårö på Gotland är en annan fantastisk plats att besöka. Här finns allt från underbara sandstränder till ståtliga raukar och unik natur. Ett besök till Visby med dess pittoreska hus innanför ringmuren brukar även locka under semestern på Gotland.
  • Stockholm och Stockholms skärgård är en storfavorit bland svenskar. Här går det att besöka Gamla stan med dess smala gränder för att sedan ta en båt ut till skären för sol och bad.
  • Det har även visat sig att många har valt att besöka historiska platser som Sigtuna, Ale stenar, olika slott eller vandra Kungsleden i den svenska fjällvärlden. Dessutom är orter som Varberg, Båstad, Halmstad och många skånska orter populära eftersom de erbjuder strandliv och känslan av vad en utlandssemestrar kan ge.

Det finns givetvis enormt mycket att se och uppleva både för vuxna och barn. Efter två år som begränsat utlandssemestrar har svenska folket faktiskt upptäckt att Sverige har många dolda pärlor som helt klart är värda att besöka.

Många väljer att stanna hemma

För många kan semestern faktiskt kännas stressande. Det kanske inte går att resa till exotiska platser men även semester hemmavid innebär ofta ett krav på att göra saker, att uppleva och upptäcka platser. Att bara vara hemma och njuta av sin ledighet väcker ofta förundrande blickar. Om inte semestern har spenderats med att bygga om, renovera eller liknande vill säga. Återigen att göra något.

Men semestern ska ju innebära att batterierna laddas och att vi kommer tillbaka efter ledigheten med ny energi. Det är inte alla som får det genom att resa runt, besöka sevärdheter eller bygga om altanen. Ofta går många tillbaka till jobbet och känner sig slutkörda för att det har inte funnits tid till att bara vara.

För när finns det egentligen tid att bara slå sig ner i trädgården eller på balkongen och bara läsa en bra bok? Eller kanske spela favoritspelen online? Det är faktiskt helt okej att bara stanna hemma på semestern och njuta av ledigheten. Att ta dagen som den kommer. Så vill du prova på att bara vara och koppla av med lite spel online på din nästa semester så klicka här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.