Sveriges största inredningssajt fyller 10 år

I år har det gått 10 år sedan Maria 2012 grundade sajten Inredningsvis. Det hela började som en renodlad hobby, men är idag ett företag och verksamhet hon kan leva på. Nya Dagbladet har tagit ett snack med inredningsentreprenören Maria. Hur har inredning egentligen förändrats genom åren och hur såg det ut hemma hos Maria när hon startade sin sajt – det är bara några saker vi talar om när vi ses.

publicerad 12 maj 2022
- av Sofie Persson

Hur såg ditt hem ut för tio år sedan?

– Roströd sammetssoffa med beige övrig dekor. Jag hade en mer klassisk inredning på den tiden. Däremot skulle jag inte köpa en färgad soffa igen, jag var sjukt trött på den röda i slutet. Det är mycket bättre att hålla huvudinredningen ljus och ta i med färger på kuddar och detaljer. Då går det lättare att byta ut om man tröttnar på färgerna.

Vad är ditt bästa fynd de senaste tio åren?

Helt klart min öppna spis, den ger sådan mysfaktor i rummet. Spisar med öppen eld är även tidlösa och blir aldrig omoderna.

Hur har inredningstrenderna förändrats under de senaste tio åren?

I det stora sett har det inte förändrats jättemycket. Skandinavisk dekorstil har sin stilrena framtoning oavsett årtal, så det är inte någon större skillnad. Det som ändras är mer detaljer, material och färgnyanser säsong för säsong. För några år sedan var det superhett med rosa kuddar och sammetsmöbler. Nu ser vi mer teddy i materialval och trämöbler som dominerar.

Hur har din inredningsstil förändrats?

Den har inte ändrats supermycket. Jag har alltid gillat lite Hollywood glam i inredningen. Förr tog jag nog i mer med färgade möbler, det gör jag inte nu. Jag försöker hålla nyanserna stilrena och dämpade, det behövs i en kaotisk värld i övrigt. Sen tror jag inte slaviskt på trender. Jag snappar upp några detaljer varje säsong, men skulle aldrig kopiera andras hem som många tyvärr gör.

Vad skulle du säga är bland de mest utmärkande trenderna under dessa år?

Trä och ribbväggar/akustikväggar är supertrenden på Instagram i år. Utöver det är teddy hett som material och gröna växter. Sen såklart att inreda hållbart och hellre köra återanvänt än nytt. Mixa gärna ny modern inredning med några gamla saker, detta ger ett levande personligt hem.

Är människor mer engagerade i inredning nu än för tio år sedan?

Nej det tycker jag inte. Sverige är lika inredningsintresserade nu som då. Men det vi sett mer av på senare år är att konsumtionstrenden gett vika för hållbarhet. Denna trend att tänka miljömedvetet och hellre återanvända än köpa nytt, den är mer engagerande nu än för 10 år sedan.

Har du några bra tips till inredning på balkongen/uteplatsen nu när sommaren är på ingång?

Mixa träinredning med naturmaterial som bambu och rotting. Ha många växter och inred gärna uteplatsen likt inne. Det vill säga var inte rädd för att ha inne-mattor och detaljer på uteplatsen. Det går alltid ta in igen om vädret sviktar.

Sedan flaggar jag för belysning på uteplatsen. Detta ger liv och gör även att ni kan vistas på er uteplats till sent på natten. Häng upp ljusslingor i tak och längs väggarna. Ha mysiga lyktor i olika storlekar på bordet och golvet. Fram för en mer levande uteplats helt enkelt!

Vad är ditt senaste fynd?

– En stor beige viskosmatta som tål fläckar mycket bättre än jag trodde.

 

Läs mer om Maria och hennes inredning på Inredningsvis.se

 


Intervjun har gjorts i samarbete mellan redaktionen och Inredningsvis.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.