Sverige är ledande inom fintech

publicerad 27 december 2019

Sverige är ett föregångsland då det kommer till att ta fram innovativa IT-system för finansbranschen. Redan under slutet på 1990-talet så fanns det webbaserade finanssystem för bland annat fakturaköp, factoring och inkasso att tillgå.

I början på 2000-talet så ville alla finansbolag och många banker kunna erbjuda finansiella tjänster på nätet som dels underlättade för kunderna men också effektiviserade finansieringsprocessen. Dock så var utbudet av leverantörer av webbaserade finanssystem ytterst begränsat vid denna tidpunkt, vilket ledde till att flera it-bolag såg möjligheter att utöka sina verksamheter med webbaserade finanssystem.

Under åren så har det kommit många nya finanssystem som är helt webbaserade. Bland annat system för smslån men också för en del andra låneformer som exempelvis att låna pengar utan ränta och krediter på nätet. Det har gjort att Sverige ligger i framkant då det kommer till att ta fram innovativa lösningar för webbaserade finanssystem.

Moderna fintechföretag

Det finns en mängd företag i Sverige idag som erbjuder finansiella tjänster med hjälp av innovativ teknik. Bland annat så har det dykt upp ett stort antal smarta appar som gör det möjligt för privatpersoner och företag att snabbt få en överblick och kontroll över sina investeringar, sitt sparande, sina lån och sina krediter. Klarna lanserade möjligheten att handla på nätet mot faktura och delbetalningar, vilket är ännu ett exempel på hur smart teknik kan förenkla för privatpersoner så att de enklare kan hantera sin ekonomi.

Enkelt att låna pengar på nätet

Med hjälp av webbaserade finanssystem så behöver inte längre personer som behöver ansöka om ett blancolån besöka en bank eller ett lånebolag. Istället kan de skicka in en ansökan direkt på Internet, varje dag, 24 timmar om dygnet. När du skickar in en ansökan så får du direkt besked om ifall du får lånet beviljat eller inte. Därefter så godkänns din ansökan under bolagets öppettider och sedan betalas pengarna ut direkt, oftast redan samma dag.

På nätet kan sedan låntagarna följa upp sina krediter och betalningar i realtid och även betala sina amorteringar genom internetbanken. Det gör att varje privatperson alltid kommer att hitta tid för att söka och hantera sina krediter, snabbt och enkelt på nätet, tack vare innovativ teknik från svenska fintechbolag.

Tjänster på nätet

Det finns idag en uppsjö av tjänster att tillgå på nätet idag. Detta har möjliggjorts genom att de webbaserade finanssystemen har kunnat integreras med kreditupplysningsbolags kreditsystem. Genom denna integration så kan företag erbjuda privatpersoner tillgång till adresser och finansiell information om privatpersoner och företag men också möjligheten till automatiserade kreditprövningar för finansiella onlinesystem.

På nätet kan du bland annat få information om en privatpersons eller ett företags kreditvärdighet, se bokslut för företag, hitta adresser, se var personer är folkbokförda och se när de fyller år.

På nätet kan du också handla varor och produkter, som kan betalas med olika former av betallösningar som kreditkort och mot faktura. Du kan ansöka om krediter, hantera inkasso, spara i fonder, handla med aktier och mycket annat tack vara innovativa IT-system framtagna av svenska företag.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.