Svenskarna renoverar för mycket – och för dyrt

publicerad 18 september 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Sverige har det blivit mer populärt att själv renovera där hemma. Oavsett om man bor i bostadsrätt, radhus eller villa, rivs det ut badrum och kök, slås ut väggar och byts fönster. Men renoveringsvurmen har en baksida. Enligt en artikel från Uppsala Nya Tidning ligger svenskarna i topp när det gäller hemrenoveringar samtidigt som man är riktigt dåliga på att följa sin budget.

Underskattade kostnader och överskattad värdeökning

Den genomsnittliga kostnaden för svenskarnas renoveringar i undersökningen var 246 000 kronor och många, speciellt yngre, underskattade hur mycket renoveringarna skulle kosta. Samtidigt finns det en övertro när det gäller renovationers förmåga att höja värdet på bostaden. Ofta är det frågan om renovationer som utförs mer beroende på personlig smak än ett verkligt behov. Eftersom det råder bostadsbrist i alla stora städer tänker man att alla pengar man investerar i sin bostad automatiskt kommer att leda till att bostaden stiger i värde.

Hur kan svenskar renovera på ett smartare sätt?

För renovationer finns det två aspekter som måste vägas mot varandra. Det gäller att väga det faktiska behovet av renovering mot den potentiella kostnaden. Många dyra och olönsamma renovationer är grundade i behovet av att göra sin bostad personlig, men detta resulterar ofta i irrationella beslut där man river ut ett helt kök som endast har några år på nacken bara för att det inte passar ens egna smak.

Det man istället bör göra är en fullständig inventering av hela bostaden och ranka potentiella renoveringsprojekt efter behov och kostnad. När man sätter en budget för sina projekt är det bättre att sätta en hög budget först och sedan leta efter sätt att reducera den. Eventuell värdeökning på sin fastighet bör man inte räkna med i sin budget om man inte har planer att sälja fastigheten inom en snar framtid.

Exempel på en lyckad hemrenovering

Som nyinflyttad i en äldre, men välskött, villa är ett exempel på ett smart renoveringsprojekt byte av fönster. Man kan enkelt få en prisuppskattning genom att ta kontakt med en hantverksfirma och bestämma sig för vilken typ av fönster man vill ha. Denna budget går sedan att reducera genom att köpa fönster online som ofta blir betydligt billigare och ger större möjlighet till att göra personliga tillval.

Förutsatt att man lyckas undvika de vanligaste fallgroparna som du kan läsa om här kan man sedan reducera kostnaderna ytterligare genom att genomföra fönsterbytet själv. Väl färdigt kan moderna fönster bidra till bättre isolering och därför sänka de löpande kostnaderna för uppvärmning. Detta gör fönsterbyte till ett projekt som det kan löna sig att ta tag så i snart som möjligt, förutsatt att man planerar att bo kvar länge i sin villa.