Vet du vad ränta på ränta är för något? Om inte är du långt ifrån ensam. När Lånen.se undersökte svenskarnas lånevanor och beteenden visade sig att mer än 50 procent inte kunde räkna ut räntan på ett sparande som löpte över flera år. Nästan lika många hade svårt att förstå hur inflation fungerar. Efter en närmare analys visade det sig att de som hade dålig koll på dessa ekonomiska begrepp också upplevde att deras ekonomi var sämre. Här berättar vi mer om undersökningen och dess resultat.
Lånen.se tar tempen på låntagarna
Lånen.se genomför regelbundet undersökningar för att ta reda på mer om den svenska lånemarknaden. Just denna genomfördes under slutet av 2023 och fick namnet ”Lånetempen”. Undersökningen genomfördes online med hjälp av enkäter som gick ut till cirka 15 000 personer utspridda över hela Sverige. Ungefär 5 000 ville vara med. Först efter deltagarna samtyckt till att delta fick de veta vad studien handlade om, och de som inte tagit något privatlån eller köpt på avbetalning inom de senaste 12 månaderna sållades bort. Kvar var runt 1000 personer som alla haft en nylig erfarenhet av privatlån.
Deltagarna fick sedan svara på en rad olika frågor; både om sin bakgrund, sin ekonomi och sina erfarenheter av lån. Alla deltagare var helt anonyma.
Ekonomikunskaper testades med två räkneuppgifter
För att testa deltagarnas kunskaper inom ekonomi ställdes de inför två konkreta problem. I det första ombads de räkna ut vad man får ut om man sätter in en hundralapp på ett sparkonto med 2% ränta i fem år. Endast 47% av deltagarna kunde här det rätta svaret, det vill säga att man får ut något mer än 110 kronor. Resten svarade antingen fel eller uppgav att de inte visste hur man skulle räkna.
I nästa fråga skulle deltagarna i stället avgöra om man kan köpa mer, mindre eller lika mycket för pengar man sätter in på ett sparkonto med 3% ränta samtidigt som inflationen är 4%. Har var det 53% som svarade rätt, det vill säga att man kan köpa mindre eftersom inflationen är högre än räntan. Samtidigt svarade hela 31% att de absolut inte hade någon aning om hur man skulle räkna ut detta.
Kvinnors kunskaper betydligt sämre
En tydlig könsskillnad kunde observeras i studien. Bland männen svarade 58% rätt på frågan om ränta på ränta och hela 70% kunde frågan om inflation. Hos kvinnorna var det endast 38 respektive 39% som svarade rätt på de två frågorna. Detta kan inte förklaras av utbildningsbakgrund då fler av studiens kvinnliga deltagare hade universitets eller högskoleutbildning jämfört med männen. Dock framgår det inte vad deltagarna studerat – kanske hade fler män ekonomirelaterade studier eller jobb bakom sig.
Personer med låga kunskaper upplevde sig ha sämre ekonomi
I en annan fråga fick respondenterna svara på frågor om sin ekonomiska situation. Här framkom ett intressant mönster. Bland de deltagare som upplevde sin ekonomi som bra eller mycket bra; det vill säga att de kunde köpa det mesta de behövde och ville ha, var det en högre andel (43%) som svarade rätt på båda ekonomifrågorna. Bland de med en något sämre ekonomi var andelen lägre (30%) och bland de som uppgav att de ofta hade mer utgifter än inkomster klarade endast 17% båda ekonomifrågorna.
Betyder detta att högre ekonomikunskaper gör dig rikare?
Även om sambandet i studien är tydligt är det viktigt att komma ihåg att korrelation och kausalitet (orsakssamband) inte är samma sak. Att personer med högre ekonomikunskaper också har mer pengar kan till exempel bero på att de med högre kunskaper om ekonomi också har mer utbildning i allmänhet och därför har mer välbetalda jobb. Undersökningen säger inte heller något om personernas faktiska ekonomiska situation utan bygger på självuppskattning, något som kan innebär vissa felkällor.
Vad man däremot kan konstatera med säkerhet, är att mer kunskap om ekonomi hjälper dig att fatta mer välinformerade beslut, oavsett din ekonomiska situation. Kunde du inte svaren på de två frågorna ovan kan det därför vara en god idé att börja läsa på lite.
Är du intresserad av att läsa mer om undersökningen kan du göra det här.