Sommarmöbler till trädgården: billiga pallar, snygg rotting och lyxiga sittgrupper

publicerad 3 juni 2021
sommarmöbler

För rogivande stunder med en bok, skvaller med vännerna, eller som ett bekvämt hemmakontor. En smart utformad sittplats i trädgården kan tjäna många syften. Hur väljer du de möbler som passar just dina behov, din plånbok och din typ av tomt?

Planerar du att bygga en elegant och praktisk sittgrupp till din trädgård i år? Ställ dig följande grundläggande frågor först:

• Var ska trädgårdsmöblerna stå?

• Hur många personer ska få plats i sittgruppen?

• Vad kommer jag att använda trädgårdsmöblerna till?

• Hur mycket får det kosta?

Slutna eller öppna utrymmen

Trädgårdsmöbler står vanligtvis på en delvis öppen terrass, i ett lusthus eller i en helt sluten vinterträdgård. Några få enskilda sittmöbler brukar också stå utomhus utan skydd. Välj material efter möblernas placering. Öppna och delvis öppna utrymmen kräver investeringar i högkvalitativt och väldigt hållbart material som tål väderförändringar, regn, damm och pollen. På sådana platser passar metallmöbler, konstgjorda rottingmöbler eller plastmöbler vars ytor är lätta att rengöra. Trämöbler och trädgårdsmöbler gjorda av naturliga material kan du med gott samvete placera under tak. Tänk även på vilken typ av golv eller underlag det är på platsen (smala fötter på metallmöbler kan till exempel skada terrassens känsliga trägolv eller sjunka ner i gräsmattan).

Vinkelformad sittgrupp eller minimalistiskt set

En annan sak att tänka på innan du köper en sittgrupp är hur många personer som regelbundet kommer att använda den. Om du har en stor familj eller ofta bjuder hem många vänner lönar det sig att investera i en större trädgårdssittgrupp med flera stolar, en soffa, ett stort bord och till och med en pall och en fåtölj. Om du däremot har en mindre trädgård där du oftast slappnar av med bara en handfull av dina närmaste räcker det med några få delar av en sittgrupp.

Äta tillsammans, koppla av och arbeta hemifrån

Att sitta i trädgården när det är fint väder ersätter soffan och matplatsen, men även kontoret och konferensrummet. Tänk därför på för vilka ändamål som du vill bygga din sitthörna i trädgården. En bekväm solstol, en hängmatta och en bekväm hammock eller en soffa räcker för en bekymmersfri vilostund. Kort sagt, var särskilt uppmärksam på valet av lämpliga sittmöbler. Är du en entusiastisk arrangör av trädgårdsfester, sommarfiranden och grillning? Investera i ett stort och robust bord där alla delikatesser får plats, men som du också kan fälla ihop och gömma under tak under lågsäsongen. Om du planerar att sitta och jobba i trädgården kan du med fördel investera i en trädgårdsstol och dyna av högre kvalitet, och även i ett justerbart parasoll, så att du kan sitta bekvämt ute i flera timmar medan du arbetar.

Från egen montering av pallar till exklusiv sittgrupp

Tänk slutligen på hur mycket du faktiskt är villig att investera i en trädgårdsgrupp. Även för en billig peng kan du bygga en trevlig sittgrupp med lite DIY-entusiasm. Allt du behöver är några lastpallar som du bara rengör, slipar och målar. Den gyllene medelvägen är klassiska trädgårdsmöbler av metall och plast, medan priset för lyxiga trädgårdsmöbler av massivt trä, rotting eller andra naturmaterial tillsammans med dynor kan bli väldigt högt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.