Smslån – vad är grejen?

publicerad 20 april 2022

Händer det att dina pengar inte räcker till? Du kanske har en betalningsanmärkning och inte kan få ett vanligt lån? Då kanske ett smslån kan hjälpa dig. Trots låneformens skamfilade rykte är det en låneform som är en effektiv lösning för tillfälliga akuta problem när ingen annan möjlighet finns – och där släkt och vänner inte är ett alternativ. Många som väljer att ta ett privatlån är måna om sin integritet ekonomiskt och tycker att det kan vara ett pinsamt ämne att dra upp. Pengar är ofta inte ett lämpligt ämne att blanda in i vänskap.

Smslånen som tidigare inte var reglerade och kunde leda till skenande kostnader p.g.a. en oreglerad marknad lyder idag under lagen om högkostnadskrediter som trädde i kraft 2018. Detta gör att den cyniska affärsmodell som många smslåneaktörer levde på är mer eller mindre eliminerad. Kvar finns såklart vikten av eget ansvar när du lånar pengar.

Information om smslån

Så vad är då ett smslån? Det kan det vara bra att veta lite mer innan du väljer att ansöka om ett smslån.

Namnet smslån kommer från när tjänsten först lanserades i Sverige 2006. På den tiden gjordes ansökan av lånet genom att skicka ett sms. Det har dock förändrats och idag sker nästintill alla ansökningar via internet med hjälp av ett BankID. Du kan välja att göra en ansökan via en dator eller smartphone.

Ett smslån är ett lån utan säkerhet. Syftet är att det ska gå fort att göra en ansökan och att det ska gå fort att få pengarna utbetalda. De allra flesta typer av smslån är högkostnadskrediter, vilket betyder att räntan är betydligt högre än vid ett lån med säkerhet. Räntan ligger ofta på 30 % eller mer. Det går dock ibland att få ett smslån till en relativt låg ränta. Det finns vissa långivare som till och med erbjuder ett räntefritt smslån på antingen 14 dagar eller 30 dagar.

Det finns några typiska egenskaper som hör ihop med smslån och som nu kommer att förklaras.

Smslån utan UC

Lån hos långivare utan kreditupplysning via UC innebär inte att en kreditupplysning på dig inte kommer att göras. Det kommer att göras en kreditupplysning på dig då långivare enligt svensk lag är skyldiga att genomföra en kreditupplysning på sina potentiella kunder.

Anledningen till att folk väljer ett lån utan att blanda in UC är att antalet förfrågningar inte kommer att påverka om din ansökan blir godkänd eller inte eller den ränta du får. Antalet förfrågningar tas helt enkelt inte med i bedömningen eftersom inget informationsutbyte med UC görs. Vissa långivare som tar UC kan annars till och med göra ett automatiskt avslag då din låneansökan behandlas algoritmiskt.

Låna med betalningsanmärkning

Smslån tillåter många gånger en betalningsanmärkning, men det betyder inte att du får ha aktuella skulder hos Kronofogden. Bara att gamla synder kan räknas bort om kreditupplysningen i övrigt ger information om att du klarar av åtagandet att betala tillbaka till lån. Lånebeloppet för den här typen av smslån går från 1 000 kronor upp till 100 000 kronor. Du får räkna på en ränta på mellan 2,9 % till 39,6 %. Den effektiva räntan är dock allt ifrån 2,94 % ända upp till 4568,91 %.

Snabb utbetalning

Många långivare av smslån erbjuder utbetalning dygnet runt, även på helger. Det enda du behöver göra är att välja vilken långivare du vill använda dig av och fylla i en ansökan. Du får snabbt svar och om du blir godkänd så får du också vanligtvis en snabb utbetalning. Lånebeloppet för den här typen av smslån är 1 000 kronor – 600 000 kronor. Beroende på vilken långivare du väljer så kan din ränta variera mellan 1,95 % till 39,8 %.

Lån utan ränta

Det finns en långivare av smslån som just nu har en kampanj där du som lånar pengar hos de för första gången slipper att betala ränta. De regler som gäller är att du inte tidigare kan ha varit kund hos de och du får då låna utan ränta i upp till 30 dagar. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet under den tidsperioden så kommer du efter 30 dagar att behöva betala ränta på den kvarvarande skulden.

Smslån i korthet

  • Ett alternativ för dig som behöver låna ett litet belopp och inte vill blanda in släkt eller vänner.
  • En högkostnadskredit – men numera en reglerad sådan.
  • Lämpar sig bäst för småbelopp och kortsiktighet.
  • Ingen kreditupplysning hos UC.
  • Snabb utbetalning dygnet runt 24/7.

Om du vill veta mer om vad ett smslån är och hur det fungerar så kan du läsa mer på SmslånOnline.se.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.