Smart att använda halogenlampa

publicerad 26 augusti 2021

En typ av lampa som kom som en ersättning för vanliga lampor många år sedan är halogenlampa. Även om halogenlampor sedan 2018 är på väg att fasas ut, så finns det än kvar att köpa. Du kan därmed hitta billiga halogenlampor på nätet. En halogenlampa är lik en vanlig traditionell glödlampa, men den innehåller halogengas, oftast brom eller jod. En sådan här lampa håller upp till fyra gånger längre än vad den gamla glödlampan gjorde. Det är idag inte lagligt att tillverka nya av denna lampa, men så länge de finns kvar att köpa så är det ju inte fel att använda dem!

Fördelar med halogen

Det finns flera fördelar med att använda dig av halogenlampor. En stor fördel är dess vita, krispiga ljus. Den har även en bra färgåtergivning. Det på 100 RA. Det för att alla färger syns på ett optimalt sätt i lampans ljus. En annan fördel är att det går dimma ner ljuset på bra sätt samt att lampan innehåller inget kvicksilver.

Som alltid så finns det ju nackdelar och en sådan med denna typ av lampa är att den blir rätt så varm. Den kan skada lampskärmen. Sedan så drar den mer energi än vad LED gör.

Välja LED

En annan bra variant av lampa är LED. Det eftersom den har många fördelar. Då halogen fasas ut, så är det bra att veta att du sedan kan använda just LED-lampor. En sådan lampa drar mindre energi samt att den blir inte så varm heller när den står på och lyser. LED finns även i en massa färger och former, så det är lätt att hitta en som passar dig och dina armaturer hemma. Det som kan vara dess nackdel är att de kostar något mer att köpa. Men den har längre livslängd, så man tjänar på det i längden att köpa denna lampa.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.