Ska man skaffa Timavtal för sin elbil?

publicerad 16 november 2021
elbilen

Ett elbolag som fått mångas ögon på sig på sistone är Greenely som har marknadsfört sig i både tidningar och på sociala medier. Det är ingående artiklar med allt om deras finansiella backning till tips kring hur du kan förbruka mindre el. Dessutom verkar de ha en effektiv säljverksamhet som riktar in sig på folk med elbilar. De föreslår då ett elavtal till timpris där man ska kunna ladda elbilen på natten och spara massa pengar. Här försöker jag reda ut med exempel på timpriser och rörliga elavtal om det är billigare att använda Greenely till elbilen och hemmet.

Rörligt pris eller timpris?

Vad är skillnaden på att betala el per timme eller via ett rörligt elavtal? Det är inte så enkelt att lista ut men efter research på Elbyte så visade det sig att det rörliga elpriset är uppskattat utifrån förra månadens genomsnittliga elpriser. Timpriset är här och nu vad elpriset faktiskt är. Så låt säga att elpriset är dyrt just nu pga. att inte så mycket el produceras eller att många använder elen då blir ditt timpris dyrt och då får du vänta med att använda el tills det har blivit billigare. Det innebär också att om elpriset var billigare förra månaden så vore det billigare med ett rörligt elavtal och vice versa.

Passar Greenely för dig?

Detta beror starkt på dina konsumtionsvanor. Kan du köra diskmaskin och tvättmaskin om kvällarna och alltid se till att ladda elbilen på kvällen så kan det ju vara något för dig. Det kan dock vara svårt att ställa om sina vanor och vid en stickprovsundersökning nu i september så hade Greenely ett snittpris på 155 öre medan ett rörligt elavtal med Cheap Energy skulle ge dig 65.01 öre och dessutom kampanjar de bort månadsavgiften i ett år, där du betalar 39 SEK extra varje månad oavsett förbrukning. Snittpriset på 30 dagar bakåt på Greenely låg på över 100 öre så det var lite närmare ett kampanjpris men fortfarande tyvärr inte i närheten. Dessutom hade de dagliga toppar på över 200 öre/kWh mellan 6.00-9.00 och 16.00-20.00 på eftermiddagen.

Hur stor del av din elkonsumtion står elbilen för?

Det kan säkert vara billigare med timpris för just själva elbilen om du ser till att ladda den efter 20.00 på kvällen disciplinerat men tänk på allt annat i hemmet som drar el dygnet runt om vintern. Exempelvis element och golvvärme där det står på jämnt under hela dagen. Dessutom kanske man vill diska direkt efter maten och ha mer frihet i hemmet utan att behöva kolla i app om elen är dyr och göra ett Elval flera gånger per dag. Ett rörligt elavtal på kampanjpris är svårslaget. Lägger dock in en brasklapp för alla smarta produkter Greenely erbjuder och att de säkert har en häftig app med smarta funktioner samt att de engagerar sina användare. Dock är det som så att kostnaden på sin elförbrukning ändå är det som är viktigt att ta mest hänsyn till.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.