Så väljer du ett kreditkort med bra bonus

publicerad 30 juni 2023

Att hitta kreditkort med bäst bonus kan vara ganska tidskrävande. Utbudet av kort är stort idag och marknaden förändras hela tiden. Även befintliga bonusar förändras när kortutgivaren inleder samarbeten som gör att du kan använda dina insamlade poäng på ett nytt sätt.

Vilken målgrupp tillhör du?

Ett bra sätt att snabbt bilda sig en uppfattning om ifall ett kreditkort är bra för dig eller inte är att avgöra om du hör till de personer eller företag som kortutgivaren i första hand riktar sig mot. Det är vanligt att kort har tagits fram för att skapa värde för personer med vissa intressen eller en viss livsstil. Hör du till målgruppen kan du räkna med att du kommer att kunna använda din bonus på ett sätt som skapar värde för dig. Både idag och i framtiden.

Vissa kreditkortsutgivare har en tydlig målgrupp som de riktar sig mot med sina kreditkort och andra finansiella tjänster. Bank Norwegian är till exempel kända för att vara ett bra val om du vill kunna använda din bonus till att köpa billiga flygbiljetter hos flygbolaget Norwegian. Shell ger ut kort som är skräddarsydda för dig som vill kunna utnyttja drivmedelsrabatter på bemannade Shell-stationer.

En annan målgrupp som vissa kort vänder sig mot är personer med god ekonomi. Ett sådant kort kan passa dig som vill kunna använda din intjänade bonus till exklusiva produkter och dessutom få tillgång till premiumtjänster som en del av bonusprogrammet. Det finns också kortutgivare som är inriktade på att bevilja kort när många andra säger nej på grund av att den som ansöker om ett kreditkort med bonus inte har så bra ekonomi.

Jämför erbjudanden

När du hittat ett par kort som verkar passa utifrån den målgrupp du tillhör lönar det sig att jämföra dem med varandra. Det finns flera olika kriterier som avgör om ett kreditkort är bra eller inte. När det gäller bonusen handlar det dels om hur lätt det är att samla ihop poäng och dels om vad du kan använda din bonus till. Vissa kort ger bonus i form av återbäring i pengar och då är det lätt att se hur stor återbäringen är i förhållande till spenderad krona.  För att sammanfatta kan man säga att du behöver jämföra:

  • Bonusens storlek – Vad får du tillbaka per spenderad krona?
  • Bonusomfattning – Vilka köp berättigar till bonus?
  • Utbud – Vad kan du göra med din bonus?

Det är också viktigt att beakta bonusvillkor för att undvika missförstånd kring vad som krävs för att du ska kunna utnyttja bra bonusar med ditt kreditkort.

Optimera din bonus med flera kreditkort

Det finns både för- och nackdelar med att ha ett kreditkort. Samlar du dina köp och andra betalningar på ett kort så kommer du snabbare upp i de belopp som krävs för de mest attraktiva bonusarna. Å andra sidan kan en viss betalning ge olika stor bonus beroende på vilket kort du använder. Alla kort ger heller inte bonus på alla typer av köp. Det kan därför vara en bra idé att ha ett ett kort som du använder till det mesta men komplettera det med ett par kort som är mer nischade och ger bra bonus i specifika sammanhang.

Det krävs en hel del för att få ge ut kreditkort

Verkar bonusen på ett kort för bra för att vara sann? Det är den förmodligen inte om det handlar om en svensk kortutgivare. Det krävs tillstånd från Finansinspektionen för att få ge ut kreditkort i Sverige och du kan räkna med företaget som erbjuder kort lever upp till högt ställda krav och bedriver sin verksamhet på ett seriöst sätt.