Så tjänar du pengar på sociala medier

publicerad 3 september 2020

Har du också hoppat på trenden med sociala medier? Trenden som handlar om att tjäna pengar på sina sociala profiler? Många har redan gjort just det, och har sociala medier som sitt enda levnadsbröd, eller som extrainkomst.

Vill du satsa på sociala medier som en säljkanal? I denna artikel ger vi dig ett par tips på hur du hittar vägen till toppen.

Välj sättet du vill tjäna pengar på

För många har sociala medier blivit en guldgruva. Beyoncé kan till exempel tjäna så mycket som 8,5 miljoner kronor på ett Instagram-inlägg! Nu är det inte så lätt för svenska profiler att tjäna så mycket på ett inlägg, men många svenska influencers kan tjäna flera tusen och för många är detta deras enda jobb.

Innan du startar en ny social profil är det viktigt att du bestämmer vilket sätt du vill generera en intäkt på. Om du ska tjäna pengar på sociala medier med hjälp av trafik till webbsidan, eller ska du tjäna pengar på din egen profil med hjälp av sponsorer och reklam? Det finns även de som gör båda delar.

Var unik

För att din profil ska sticka ut är det viktigt att du gör något som skiljer sig lite från det alla andra gör. På det sättet kommer du locka till dig uppmärksamhet. Välj ett tema till din profil och se till att alltid följa temat i alla inlägg.

Om till exempel snus är det utvalda temat din profil ska följa, är det viktigt att varje inlägg har något med just det att göra. Eventuella teman kan vara nya produkter eller hur snus påverkar kroppen. Felplacerade inlägg kan skrämma iväg följare och det är din följarbas och ditt ämne som visar sponsorn hur attraktiv din profil är.

Gör det för att du vill

Att tjäna pengar på sociala medier kan vara en tidskrävande uppgift, som inte nödvändigtvis lönar sig i förhållande till tiden och arbetet du lägger ner. Det är därför viktigt att du gillar det du gör, och att du gör det för att du vill.

Gör gärna en lista över varför du vill syssla med sociala medier, och skriv även ner dina mål. Se till att målen är realistiska och genomförbara.

Kontakter

Möjligheterna på sociala medier börjar oftast med att du knyter kontakter med nyckelpersoner. Få kontakt med dem som håller på med samma sak som du gör, och ta även kontakt med eventuella sponsorer till aktuella inlägg.

Därutöver kan en sponsor och andra kontakter länka tillbaka till din profil, något som kan öka aktiviteten på din profil. På så sätt kan du får sponsorer och samtidigt spara pengar genom att göra din profil mer spännande.

Upprätthåll en aktiv profil

Sist men inte minst, se alltid till att du upprätthåller en aktiv profil.

Kom även ihåg att svara aktivt på kommentarer och meddelanden. Då skapar du kontakt med dina följare och de kommer känna sig sedda. Var snäll och trevlig, och ta emot konstruktiv kritik med öppna armar.

Glöm inte att använda hashtags och tags i både inlägg och stories, då det gör det lättare för nya följare att hitta just din profil.

Lycka till!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.