Så sparar du pengar med virtuella operatörer

publicerad 12 november 2020

En månadsutgift som de allra flesta har är mobilabonnemanget. Man tecknar ett abonnemang som har en lagom mängd surf och stabil täckning för några hundralappar i månaden, och sedan rullar det på. För några år sedan hade vi inte så många valmöjligheter när det kom till att välja mobiloperatörer, men idag ser det helt annorlunda ut.

Så kallade virtuella operatörer har pressat priserna på mobilabonnemang ordentligt, samtidigt som de har bra villkor, använder sig av samma mobilnät som de större operatörerna och i många fall även utmanar när det kommer till extratjänster för exempelvis företag eller den som vill ha fri surf.

Vad betyder ”virtuella operatörer”?

Mobiloperatörer som exempelvis Vimla, Hallon och Fello kallas i motsats till Telia, Telenor, Tre och Tele2 för virtuella operatörer. De virtuella operatörerna har inga fysiska inköpsställen, utan beställs direkt via operatörernas hemsida. De virtuella operatörerna äger inte heller några egna nät, utan hyr in sig i befintliga. Hos Surf.nu hittar du alla de senaste priserna på mobilabonnemang från virtuella operatörerna, komplett med jämförelser, recensioner och artiklar om allt som hör mobiloperatörer till.

Myter om virtuella operatörer

För den som inte är särskilt intresserad eller insatt i mobil- och operatörsvärlden kan det nog fortfarande kännas som ett säkrare kort att välja någon av de större operatörerna när man väljer sitt mobilabonnemang. Att en operatör som delar namn med ett bär skulle kunna erbjuda samma funktionalitet som klassiska Telia, till ett mycket lägre pris, låter kanske för bra för att vara sant.

Men sanningen är då de virtuella operatörerna varken driver fysiska butiker eller egna nät så kan de hålla ner priserna samtidigt som det inte betyder att din upplevelse av att ringa och surfa med abonnemanget på något sätt påverkas till det sämre.

Några vanliga myter som vi därmed kan sticka hål på är:

·         Virtuella operatörer har sämre täckning

För dig som bor eller ofta befinner sig på platser i landet där det kan vara svårt att få bra mottagning med andra operatörer än Telia, kanske det kommer som en överraskning att du faktiskt har flera valmöjligheter när det kommer till operatörer, då de alla använder sig av precis Telias mobilnät.

·         Det finns inga virtuella operatörer med bra företagsabonnemang

En annan myt är att de virtuella operatörerna endast erbjuder enkla abonnemang med få extrafunktioner, vilket exempelvis gör att om man behöver ett företagsabonnemang så måste man vända sig till någon av storoperatörerna. Detta var kanske sant för flera år sedan, men idag erbjuder faktiskt flera virtuella operatörer bra företagsabonnemang med användbara funktioner och framförallt låga priser.

·         Inga virtuella operatörer erbjuder fri surf

Både Hallon och Vimla har länge erbjudit abonnemang med 100 gigabyte surf, till mycket lägre priser än andra operatörer. Helt fri surf har dock fram tills nyligen varit en valmöjlighet som endast större operatörer kunnat erbjuda. Idag finns dock både Katshing och Chilimobil som låter dig surfa fritt, dessutom till riktigt låga priser.

Hitta din virtuella operatör

Om du vill börja se över dina månadskostnader och spara pengar så är mobilabonnemanget en bra utgiftspost att börja med. Kanske har du av ren bekvämlighet betalat onödigt många hundralappar varje månad för ett abonnemang som du lika gärna hade kunnat byta ut mot en virtuell operatör, utan att märka någon skillnad i funktion över huvud taget.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.