Så mycket kostar det att snusa

publicerad 25 september 2020

Det är ingen hemlighet att snus är en dyr vana att ha, men vad kostar det egentligen varje år? Vi har jämfört priserna i Norge och Sverige för att ta reda på hur mycket av din lön som går åt till att snusa.

Norsk tobaksavgift

I Norge är det skatteetaten som bestämmer tobaksavgiften, alla varor som innehåller tobak och som importeras till Norge påläggs denna avgift. Syftet med sådana avgifter är ge staten intäkter. Dessutom är tobaksavgiften ett hjälpmedel som kan begränsa användningen av tobaksvaror.

För 2020 gäller följande satser på tobaksavgift i Norge:

  • Tuggtobak och snus: 1,09 kr per gram av paketets nettovikt
  • Cigaretter: 2,68 per st.
  • Cigarrer och röktobak: 2,68 kr per gram av paketets nettovikt
  • Cigarettpapper och cigaretthylsor: 0,041 kr per st.

 

Så mycket kostar det att snusa i Norge

Utöver tobaksavgift och moms finns det även andra förhållanden som påverkar snuspriset. Priset ska täcka grossistens kostnader för frakt, transport och fysiska butiker. Det här är kostnaden för två av de vanligaste snustyperna i Menys webbutik:

  • Skruf Fresh Slim: 94 kronor per dosa
  • General No1 Lös: 109 kronor per dosa

 

Om du snusar fem dosor i veckan, betalar du så här mycket:

  • Skruf Fresh Slim: 2037 kronor i månaden eller 24 440 kronor om året
  • General No1 Lös: 2362 kronor i månaden eller 28 340 kronor om året

 

Så mycket kostar det att snusa i Sverige

I jämförelse har vi sett samma produkter i svenska butiker, där tobaksavgiften utgör motsvarande hälften av norska satser. Här får du Skruf Fresh Slim för 42 kronor per dosa, och General No1 Lös för 56 kronor per dosa. Det blir 10 920 respektive 14 560 svenska kronor om året.

Med andra ord är det billigare än att handla snus på taxfree. Så det är inte konstigt att många norska snusare åker till Sverige för att handla tobak. Samtidigt får man komma ihåg att dra ifrån kostnaderna för att köra till och från Sverige från snuskostnaden för att få fram det slutgiltiga priset.

Så mycket kostar snus online

För snusare som inte bor i närheten av den svenska gränsen kan det vara mer lönsamt att beställa snus online. Aktörer som Snuslageret och Snushjem säljer norskimporterad snus till lägre priser än fysiska butiker, eftersom de inte behöver täcka vanliga grossistkostnader. Här är priset när man beställer snus online:

  • Skruf Fresh Slim: 79,90 kronor per dosa
  • General No1 Lös: 95,90 kronor per dosa

 

Om du snusar fem dosor i veckan kostar det dig 20 774 respektive 24 934 kronor om året. Webbutikerna har gratis frakt, så här finns inga tilläggskostnader. Är du redan en snusare, kan det vara ett bra sätt att spara några extra tusenlappar på om du bor i Norge.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.