Så kommer du igång att investera pengar på börsen

publicerad 21 september 2020

Det finns många olika sätt att investera pengar som ger en hög avkastning. Alla investeringar har dock för- och nackdelar så det är viktigt att jämföra olika metoder innan du väljer att gå in med kapital. Idag är aktier det mest populära investeringssättet och när du investerar i aktier köper och säljer du andelar i ett företag. En jämförelsesajt för börsen som InvestoRunner hjälper dig att välja en aktiemäklare så att du kan börja handla med aktier.

  • För att vara lönsamt krävs ett långsiktigt perspektiv när du investerar i aktier och fonder.
  • Priset på aktier är tänkt att över tid gå upp eftersom företaget som du investerat i ska gå bättre och utvecklas.
  • Sprid ut riskerna.
  • Investera i företag som du känner till.
  • Undvik spekulationsaktier som är förenade med en stor risk.
  • Kunskaper om företaget

 

Det är möjligt att tjäna pengar när du investerar i aktier men du tar alltid en risk och kan förlorar pengar. Kunskaper om företaget som du investerar i är viktigt. Priset på aktier kan gå upp fort men det kan även rasa ner snabbt vilket innebär att det är bra att sprida ut riskerna. Ju högre avkastning du siktar på desto högre är risken med din investering. Genom att noga jämföra olika aktiemäklare kan du hitta en mäklare som passar just dig.

Du vet inte innan om en investering kommer att ge en avkastning. Men genom att läsa recensioner om företag som du planerar att investera i kan du bygga upp en aktieportfölj med aktier i företag som på lång sikt kan ge en avkastning. Kom ihåg att det alltid är en risk med att investera i aktier och genom att läsa recensioner kan du försäkra dig om att företaget är pålitligt.

Gör en riskbedömning

Investera aldrig utan noggrann planering och se till att du lära dig grundprinciperna för handel med värdepapper som aktier och fonder. Grundprincipen när du investerar är enkel – köpa aktier när det är billigt och sälj när det är dyrt. Det är dock viktigt att förstå varför priserna kan svänga rejält på börsen. Information om hur mycket pengar ett bolag tjänar, hur stora skulder de har, nya samarbeten och expansionsplaner kan påverka priset på aktier.

Marknadspsykologi är en annan faktor som påverkar priset. Att förutse massans optimism för ett företag och deras aktier eller pessimism är väldigt svårt. Flera olika faktorer påverkar priset som kan öka eller sjunka avsevärt inom loppet av några dagar. Kunskaper om börsen kan hjälpa dig att förstå vad som ligger bakom en snabb förändring och detta innebär att du kan lättare ta ett beslut om vad du vill göra med dina aktier. Att investera i flera olika värdepapper är en god strategi.

Aktiemäklartjänster

När du börjar handla på börsen behöver du skapa ett konto hos en aktiemäklare. Du betalar en avgift, courtage, till mäklaren. Om du handlar för mindre summor är courtage en viktig aspekt att undersöka. Jämför olika aktiemäklare och gör en plan för hur du vill investera dina pengar. Ibland kan en specifik bransch drabbas av en nedgång och även professionella investerare gör missbedömningar. Med bra kunskaper och en plan är chansen större att du lyckas med dina investeringar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.