Så här går du tillväga för att låna pengar med betalningsanmärkning

publicerad 8 juli 2021
betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning sätter stopp för många självklara saker i vardagen. Att ta lån, hyra lägenhet eller teckna abonnemang kan vara helt ur räckhåll, aktörer för dessa tjänster är helt enkelt inte villiga att ta risken med att ha dig som kund.

En betalningsanmärkning sätter dock inte stopp för allt, och om du efter anmärkningen kom till, ser till att sköta din ekonomi och har en fast inkomst så kan du fortfarande låna pengar om behovet uppstår eller teckna exempelvis ett telefonabonnemang. Det gäller dock att veta hur du skall gå tillväga vilket är det vi skall gå igenom här, och specifikt då du behöver ta lån med betalningsanmärkning.

Så här gör du

Först och främst behöver du kolla när betalningsanmärkningen registrerades. En anmärkning ligger kvar i 3 år från dagen då den registrerades och det är först efter sex månader som du kan ha möjligheten till att teckna lån. Vissa långivare är dock än hårdare och kräver att det gått minst ett år innan de är villiga att titta närmare på din låneansökan.

Om din betalningsanmärkning(ar) är äldre än sex månader är det sedan dags att börja kolla närmre på de olika långivarna som är aktiva på den svenska marknaden. Vilken form av lån du skall välja bör avgöras av vad ändamålet med lånet är.

Behöver du låna en mindre summa pengar under en kort period kan snabblån vara ett bra alternativ, se dock upp för de höga räntorna. Behöver du istället låna en större summa pengar för exempelvis renovering eller köp av bil är privatlån förmodligen den form av lån som passar ändamålet bäst.

Båda låneformer går att få trots eventuella betalningsanmärkningar, men där snabblån har mycket fler långivare som beviljar ansökningar med anmärkningar. Privatlån kan vara svåra att få då du har en registrerad betalningsanmärkning för att långivarna helt enkelt inte är villiga att ta risken med att låna ut en stor summa pengar till dig.

För att hitta den långivare som passar dina förutsättningar på ett så enkelt sätt som möjligt så kan du utnyttja någon av de många jämförelsesajter för lån som idag finns. Dessa jämförelsesajter har samlat många, eller i vissa fall alla långivare på marknaden och sammanställt listor över dessa utifrån lånebelopp, låneform och mycket mer. Dessa jämförelsesajter är kostnadsfria att använda sig av och rekommenderas starkt till dig som inte riktigt vet var du skall börja eller är osäker på vilka långivare som anses som bra och inte.

Betalningsanmärkning kan leda till högre lånekostnader

Även om det är fullt möjligt att hitta en långivare som är villig att bevilja dig lån trots betalningsanmärkning så är viktigt att förstå att det kommer bli dyrare för dig att låna pengar än för en som inte har anmärkningar.

I och med att långivarna känner att de tar en större risk med att bevilja dig ett lån så väger dem ofta upp den ökade risken med att sätta en högre ränta på ditt lån. Eftersom en betalningsanmärkning kan vara en konsekvens av att du har problem med ekonomin så är det ytterst viktigt att du vet med dig att du faktiskt har råd att låna pengar. Med en eventuell högre ränta för ditt lån med betalningsanmärkning behöver du ha en budget på plats där kostnaderna för lånet får plats. Skulle du misslyckas med att återbetala ditt nya lån så kan det leda till att du får ytterligare en betalningsanmärkning eller i värsta fall hamnar hos Kronofogden.

Planera inför ditt låntagande, se till att din övriga ekonomi inte blir lidande för att du tecknar ett lån och ansök endast då du har ett verkligt behov av att låna pengar då du har en eller flera betalningsanmärkningar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.