Så kan ett lägenhetsbedrägeri låta – så skyddar du dig

publicerad 2 augusti 2019

Du har kommit in på drömutbildningen. Nu har du dessutom en lägenhet på gång, med bra läge och rimlig hyra. Är det verkligen sant? Se upp för bedragare som hyr ut lägenheter, de vill komma åt dina pengar, men det finns tydliga varningstecken.

Nu kommer antagningsbeskeden ut till tusentals högskolestudenter som ska söka lägenheter på sina nya studieorter. Då dyker det också upp bedrägliga annonser om andrahandslägenheter. Om du själv annonserar att du söker lägenhet kan du bli kontaktad av en bedragare.

– De här bedragarna vill inte hyra ut en lägenhet till dig, de vill ta sig in i din internetbank och tömma dina konton, säger Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter.

– Om det verkar för bra för att vara sant ska du vara vaksam, fortsätter Mauritzon.

Utöver den mer utpräglade varianten där bedragare kräver stora förskottsbetalningar utan att kontrakt skrivits på eller nyckel lämnats över, har en ny typ av tillvägagångssätt dykt upp.

Bedragaren begär ”kreditupplysning”

Bedragaren kontaktar personer som är i behov av lägenhet, ofta via messenger, och hävdar att de ska få hyra boende, men först måste en kreditupplys­ning göras. Bedragaren ber därför personen som vill hyra lägenheten om personuppgifter samt namn på bank, och vill därefter att personen loggar in med sitt bank-id via en länk som bedragaren skickar.

Bedragaren säger att han kan stå för kostnaden för kreditupplysningen och att han ska swisha över den summan. Detta är enbart ett första steg för att komma åt ditt konto och dina pengar. Det behövs ingen e-legitimering för kreditupplysning, och det kostar inte dig som privatperson något om ett företag eller person vill göra en kreditupplysning på dig.

För att undvika att bli lurad delar Lotta Mauritzon med sig av några råd.

  • Logga aldrig in på din bank eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppma­ning av någon annan.
  • Betala aldrig förskottshyra innan du träffat uthyraren personligen och sett den aktuella lägenheten.
  • Var på din vakt om uthyraren har bråttom och försöker stressa dig till att betala pengar i deposition.
  • Var extra vaksam om lägenheten har bra läge och är relativt billig.

 

Läs mer om falska annonser och hur du kan skydda dig mot lägenhetsbedrägerier här.

 

Källa: polisen.se


Fakta - så går en kreditupplysning till:

  • E-legitimering behövs inte för kreditupplysning.
  • Den som vill ta en kreditupplysning på en person eller ett företag har själv ett avtal med ett kreditupplysningsföretag som levererar upplysningar, exempelvis UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.
  • Den som vill ta en kreditupplysning betalar en avgift via faktura direkt till kreditupplysningsföretaget.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller behöver varken legitimera sig elektroniskt eller betala någonting.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller får en så kallad omfrågandekopia med information om vilka uppgifter som lämnats.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.