Så gillar svenskarna att underhållas på nätet

publicerad 19 augusti 2021
Så gillar svenskarna

Internet är bra till många saker. Du kan till exempel beställa saker, leta information, göra olika ärenden, men framför allt kan du låta dig underhållas. I dag finns i stort sett allting på nätet, och den som har tråkigt brukar snabbt finna bot med hjälp av sin dator eller mobiltelefon. Det gäller oavsett vilken typ av underhållning man föredrar; det att hitta allt från sudoku till biofilmer på nätet. Men vilka typer av underhållning på nätet gillar svenskarna bäst? Vi ger dig några av den svenska befolkningens bästa sätt att låta sig underhållas på Internet.

 

Spela spel – en klassiker som aldrig går ur tiden

Att spela spel är inte någon ny typ av underhållning. Man spelade till exempel backgammon redan för 5 000 år sedan. Det är dessutom ett spel som är populärt än i dag. Spel på nätet är inte heller någon ny företeelse, även om det av naturliga orsaker inte har en lika lång historia som backgammon. Att använda sig av Internet för att spela har aldrig varit så populärt som det är i dag och det gäller inte bara i Sverige. Både unga och gamla använder sig av Internetbaserade spel och typen av spel varierar. Vissa föredrar exempelvis spel hos nätcasinon som Hajper och liknande, medan andra hellre spelar sociala rollspel som Roblox, Minecraft och WoW. Oavsett vilken typ av spel på nätet du föredrar är slutsatsen densamma, det här är en trend som är här för att stanna.

 

Streamingtjänster – för den som bara vill njuta

Spel i all ära men för att få ut något av dessa måste man göra en insats själv. För den som inte vill eller orka engagera sig i ett spel brukar de olika streamingtjänsterna vara ett populärt alternativ. Även om de flesta förknippar streamingtjänster framför allt med aktörer som Netflix och HBO – streamingtjänster för TV – finns det också andra typer av tjänster inom samma genre. Det är till exempel populärt att streama musik, poddar och ljudböcker. För musik och poddar brukar Spotify vara förstahandsvalet för de flesta. Är det i stället ljudböcker som är aktuellt är valmöjligheterna något fler. BookBeat, Nextory eller Storytel  är tre av de mer populära aktörerna för streaming av ljudböcker.

 

Även läsning roar många svenskar

Även om de flesta av oss förknippar läsning med inbundna böcker i pappersformat, finns det i dagsläget ett flertal tjänster för att läsa böcker också på nätet. För den som vill läsa behöver det inte heller bara vara böcker som är aktuellt, gillar man att läsa om olika saker är Internet en outtömlig guldgruva. Tidningar, bloggar, olika hemsidor och så vidare – vad du än vill läsa, så finns det på webben.

För bara några år sedan var de allra flesta dagstidningarna gratis att läsa på nätet. I dag är läget ett annat, och de flesta har i stället valt att införa prenumerationstjänster där man får betala för att ges tillgång till hela utbudet av artiklar, ungefär som med de olika streamingtjänsterna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.