Poker har fått ett nytt uppsving

publicerad 4 mars 2020

Under 2000-talet var poker en stor favorit. Nu på senare år har kortspelet fått ny vind i popularitetens segel när allt fler testar på poker online. I denna artikeln kollar vi närmare på vad det finns för olika versioner av spelet som lämpar sig just för den nyfikne amatören.

Många av oss känner säkerligen den där kompisen som gillade att skryta om sina snabba poker-framsteg och vinster vid amatörborden. Likaså är det förmodligen en hel del av av oss som har en teoribok om poker som står samlar damm i bokhyllan eller ligger i en kartong inne i förrådet.

Trots att poker har funnits sedan vilda västerns glansdagar så fick det sig en rejäl boost under 2000-talet. Vänner samlades vid middagsborden utrustade med marker och kortlek, framförallt var det Texas Hold ‘Em som gällde. Att just denna pokervarianten blev så populär beror delvis på att spelet började uppmärksammas i sändningar men också dess möjlighet att kunna vinna en pokerhand genom att “bluffa” för sina motståndare. Idag är poker fortsatt populärt men matcherna sker främst online. Exempelvis på Storspelare Poker  som erbjuder en unik version av Texas Hold ‘EM.

 

De populäraste pokerspelen

Alla vet kanske inte om detta, men det finns faktiskt rätt många olika versioner av poker. Utöver storfavoriten Texas Hold ‘Em, så har vi också klassiker som Chicago, Omaha, Three-Card Poker, Seven-Card Stud, Five-Card Draw, Razz och Badugi, för att nämna några. Så vad är det som egentligen skiljer spelen åt och vilka är bäst att börja med?

Sett till hur extremt många pokerspel det faktiskt finns, har vi valt ut de tre mest populära att gå igenom.

Texas Hold ‘Em

Låt oss börja med den redan nämnda storfavoriten. Vad som gör Texas Hold ‘Em så pass intressant är hur mycket spelarna tvingas interagera med varandra under partiets gång. Varje spelare sitter nämligen med två kort på handen, men sedan har man gemensamma kort på bordet som alla måste förhålla sig till.

Mellan varje giv måste spelarna också välja att höja eller inte höja insatserna. Om en spelare höjer så måste de spelare som vill vara kvar i matchen antingen matcha sina insatser till samma nivå eller höja ytterligare. Om alla motspelare lägger sig så behöver inte vinnaren visa sina vinstkort, vilket gör det möjligt att bluffa för de andra spelarna och alltså låtsas att man sitter på mycket bättre kort än vad man har. Men om någon väljer att syna dig och på så matchar dina höjningar fram tills partiet tar slut, så vinner så klart den med bäst kort.

Three-Card Poker

Till skillnad från Texas Hold ‘Em spelar man Three-Card Poker mot dealern och inte varandra. Trots att spelet är relativt nytt (grundades 1994) har det blivit en stor favorit på casinon världen över. Three-Card Poker är ett mycket snabbare spel som mer påminner en del om blackjack.

Framför sin stol har spelaren tre spelalternativ: pairplus, ante och play. För att få sin giv på tre kort måste spelaren först göra en ante-insats, låt oss säga 10 kronor. Om man tror att man kommer att ha flyt och få ett par eller bättre på sin hand, kan man göra en pairplus-insats. Låt oss säga att vi tror att fröken fortuna skiner på oss, så vi satsar 10 kronor här med. Därefter får spelaren sina tre kort. Om spelaren väljer att använda dessa (inga byten tillåts i Three-Card Poker) så måste spelaren göra en play-insats. Låt oss säga 10 kronor. Alltså har spelaren nu satsat 30 kronor totalt (pairplus 10kr + ante 10 kr + play 10 kr).

Dealern, som också har fått tre kort, vänder upp sina först. För att kunna vara med och tävla måste dealern ha en drottning eller högre. Exempelvis en kung, ett ess eller ett par av valfri valör. I detta fallet har drottningen en åtta, en trea och en drottning. I och med sin drottning får alltså dealern vara med och spela.

Nu är det vår tur att vända på våra kort. Turen är med oss och vi har ett par i tior och en trea. Vårt par i tior slår dealerns drottning. Eftersom vi besegrade dealern vinner vi spelalternativen ante och play och eftersom vi har ett par vinner vi pairplus-alternativet med. Samtliga spelalternativ ger dubbla insatsen tillbaka, så våra 30 kronor har nu blivit 60 kronor.

Badugi Poker
Denna koreanska pokervariant har inte blivit särskilt stor i Sverige ännu, men har vunnit stor mark utomlands. Här har spelarna tre drag på sig att optimera sina fyra spelarkort. Målet med spelet är att få så bra kort som möjligt, men de får inte matcha varandra. Alltså finns det ingen möjlighet att få par eller liknande. Dessutom ska man ha så låga valörer som möjligt. Med andra ord handlar Badugi om att få den sämsta handen man bara kan. Ett udda och roligt upplägg.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.