Philip Morris vill köpa upp svenskt snus

publicerad 11 maj 2022
svenskt snus

Snusbolaget Swedish Match ligger i förhandlingar med Philip Morris. Flera källor avslöjar att Swedish Match fått ett stort bud från den amerikanska tobaksjätten. Målet är att göra nikotinpåsar och snus till en succé i USA.

Budet för att köpa upp Swedish Match – Sveriges största snusföretag – sägs uppgå till hela 15 miljarder dollar. I svenska kronor innebär det i runda slängar 150 miljarder. Det är ett stort bud som har fått börsvärdet för svenskt snus att gå upp kraftigt. Det pågår nu förhandlingar bakom stängda dörrar – och ingen av parterna vill gå ut med mer information om hur buden tas emot.

Philip Morris är ett multinationellt företag som är kända för tobaksmärken så som Marlboro, Chesterfield och L&M.

 

Historia av snus i Sverige

Swedish Match är inte vilket företag som helst. Företaget är grundat sedan 1915 – och har en lång historia av att tillverka snus i Sverige. Grundaren från företaget är ingen mindre än den omtalade finansmannen Ivar Krueger.

Utöver snus – så tillverkar/har tillverkat – andra produkter så som tändare, tändstickor, tuggtobak och nikotinpåsar. Idag består den största produktionen av snus till svenskar.

Skulle budet från Philip Morris accepteras – så försvinner med stor sannolikhet en bit av svensk historia gällande snus.

Idag så Anledningen till budet tros vara det ökande användandet av ”vita nikotinpåsar”. Även i Sverige har vi sett en ökning av både märken och försäljning. Det finns idag flera företag som erbjuder dig att prova gratis snus vilket är ett tecken på en växande marknad.

Idag har Swedish Match cirka 7500 anställda inom företaget. Det är mycket oklart hur jobbtillfällen och produktion kommer att påverkas om budet accepteras.

På sociala medier så diskuterar många kring att det vore synd om Sverige förlorar sitt största företag inom snus. Det har varit en lång och fin tradition av produktion av snus i Sverige. Det är ett användande som varit världsunikt i många år.

 

Ökning på börsen

Budet som kommer från Philip Morris har fått aktierna för Swedish Match att öka kraftig. Det är många som tror att en affär och handskakning mellan parterna är nära. Något som dock slås bort av Philip Morris. De menar på att det finns många hinder för att affären ska kunna gå i lås.

VD för Swedish Match – Lars Dahlgren – lämnar inga kommentarer om varken budet eller riskerna med att sälja av bolaget.

Skulle affären gå igenom så vore det en mycket stor affär ur ett historiskt perspektiv i Sverige.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.