Nytt inköp på gång

publicerad 17 maj 2021

Att handla något nytt till sig själv eller sitt hem händer relativt ofta. Inköpet kan ju vara i princip vad som helst. Från en ny TV till en snygg väska. Konsumentköp varierar väldigt mycket i pris också beroende på själva varan. Det kan handla om allt från en hundralapp till flera tusen kronor, något som du säkerligen redan är medveten om.

En del affärer har fört in en intressant tjänst som många väljer att utnyttja och det är att låna pengar för ditt inköp. Återigen kan detta gälla allt från teknikköp till möbler eller vitvaror. Den tjänster ger möjligheten till de som inte har sparade pengar att unna sig något. Ett annat sätt att finansiera ett inköp är via de så kallade SMS lån.

Vilket är egentligen bäst – att låna eller inte låna pengar? Fortsätt att läsa vår artikel. Några synpunkter på den frågan hittar du nämligen i nästa rubrik.

Att låna eller inte låna?
Ok, låt oss säga att du har valt något (det kan vara en möbel eller en teknikvara) som du behöver för ditt hem och vill gärna införskaffa det. Som det nämndes tidigare kan du alltid låna pengar på olika sätt för att handla.

Vilket är bäst? Att låna eller inte låna? Frågan är generell och dess svar är väldigt individuellt. Olika människor eller konsumenter ser på lån på olika sätt. Många har ett stort antal mikro eller smålån som de avbetalar varje månad då de har valt att köpa saker på kredit.

Många experter menar att det viktigaste i det sammanhanget är att ha en klar syn på sin personliga ekonomiska situation. Med andra ord ifall du har en hög och säker månatlig inkomst kan du utan problem ta lån för dina konsumentbehov. Så länge du kan avbetala lånen utan att det stör ditt vardagliga liv så är det inga problem att faktiskt låna pengar.

Så här bör du tänka när du bestämmer ifall du har råd att låna:

  • Har jag tillräckligt med pengar för att betala min hyra?
  • Har jag tillräckligt med medel för att äta normalt månaden ut?
  • Hur stor är den månatliga kostnaden för ett lån? Har jag råd att betala det?
  • Vad händer ifall jag glömmer bort att betala mitt lån? Vad kommer det att kosta mig?
  • Hur mycket pengar har jag kvar i månaden efter att jag avbetalar ett framtida lån?

 

Gör en beräkning på din budget och se ifall du faktiskt har råd med lånet. Först därefter ska du teckna ett avtal och faktiskt ta pengarna.

Spara varje månad

Självklart, kan du finansiera dina personliga konsumentköp via ett lån men det är alltid bra att lägga lite pengar åt sidan.

Enligt experter brukar ett sparkonto med egna besparingar leda till att människor känner sig mer säkra i sin vardag. Varför? Jo, för att de vet att de har lagt undan medel som de alltid har tillgång till ifall att. Ja, ifall att något oväntat händer, helt enkelt.

Så hur sparar du varje månad? Det är relativt enkelt. Återigen uppmanar vi dig att titta på din inkomst och räkna bort de obligatoriska utgifterna per månad. Räkna bort kostnader som hyra, mat, försäkring och dylikt. Titta på siffran som återstår. Hur ser den ut? Kommer du att behöva de pengarna den här månaden för att köpa något extra eller kan du lägga undan dem? Ifall du känner att du inte behöver något just denna månaden så för all del, lägg in dem i ett sparkonto.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.