Miljövänliga medaljer i Tokyo

publicerad 1 mars 2019

Det är drygt ett år kvar tills de 32:a Olympiska sommarspelen går av stapeln i Tokyo. De olympiska medaljerna kommer som vanligt att vara i guld, silver och brons. Tack vare en kampanj av Tokyos olympiska kommitté och en enorm respons från folket kan vi lika gärna kalla medaljerna för gröna. Vi bad medaljexperterna hos Glentons berätta lite mer.

5 000 medaljer av återvunnen ädelmetall

För första gången i historien kommer de olympiska spelen och de paralympiska spelen att ha medaljer som till 100 procent består av återvunnen metall. Vid spelen i Rio de Janeiro bestod cirka 30 procent av silver- och bronsmedaljerna av återvunnen metall. Tokyo tar utmaningen till nästa nivå. Cirka 5 000 guld, silver och bronsmedaljer kommer att tillverkas. Endast återvunnen metall kommer att få användas.

För att lyckas med detta gick Tokyos olympiska kommitté ut med en vädjan till folket att donera gammal elektronisk utrustning. Elektronik innehåller som bekant en hel del ädelmetaller. I april 2017 satte organisatören upp insamlingscentrum runt om i landet. Där kunde folk lämna in sina gamla datorer, laptops, DVD-spelare, mobiltelefoner, radioapparater, stereoutrusning, cd-spelare och tv-apparater. För att tillverka 5 000 medaljer behövs det en hel del råmaterial. Målet sattes därför till att samla in 30,3 kg guld, 4 100 kg silver och 2 700 kg brons.

Massiv folklig respons

Den olympiska kommittén lanserade kampanjen med slogan ”bli bättre, tillsammans – för planeten och för folken”. Ett av målen vara att kämpa för ökat folkligt engagemang och få befolkningen att känna sig delaktig i förberedelserna inför de olympiska spelen. Det gav omedelbara resultat och den folkliga responsen blev massiv. I juni 2018 hade man redan tillräckligt med metall för att tillverka bronsmedaljerna. I oktober var drygt 90 procent av guldet och över 85 procent av silvret säkrat.

Vid de insamlingsstationer som myndigheterna satte upp har nästan 50 000 ton gammal elektronik samlats in sedan projektet startade för knappt två år sedan. Dessutom har en ledande mobiloperatör i Japan deltagit i insamlingen av över 5 miljoner begagnade mobiltelefoner. I skrivande stund har man nästan uppnått målet och den 31 mars 2019 kommer insamlingen att avslutas.

Designen avslöjas till sommaren

Nästa steg blir att låta specialister inom elektronikåtervinning klassificera och plocka isär utrustningen. Guld, silver och brons kommer att utvinnas ur elektroniken för att tillverka världens första gröna OS-medaljer. Till sommaren får vi reda på hur medaljerna kommer att se ut. Då presenteras medaljernas formgivning för allmänheten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.