Matematik i ditt dagliga liv

publicerad 23 september 2020

Matematik är en källa till frustration för många skolbarn, och denna frustration kvarstår ofta in i vuxenlivet. Samtidigt får man ständigt höra att det är ett viktigt ämne som dyker upp i vardagliga situationer. Hur ser den vardagliga matematiken ut?

För många svenskar upplevs matematik som rentav obegripligt. Enligt ny forskning lider en fjärdedel av vuxna av det som kallas för matteångest. Denna ångest leder till en sämre prestation inom matematikundervisningen, och kan leda till stor stress varje gång restaurangnotan ska betalas eller när det är dags att ta viktiga ekonomiska beslut. Matematik är faktiskt användbart, och med lite grundläggande matematik kan vardagen gå mycket smidigare.

Budgetplanering

Rätt budget gör all skillnad i världen. Som vanlig konsument spenderar du förmodligen en hel del pengar på produkter och prylar som du använder i ett par dagar och sedan glömmer bort helt och hållet. Du vet nog inte heller exakt hur mycket du betalar per månad för transport, mat, kläder, och kul aktiviteter. Detta är vanliga finansiella misstag som du inte är ensam om, och är en stor källa till ångest för många – särskilt för dig som inte känner dig bekväm med matematik.

Genom grundläggande aritmetik, procenträkning, och eventuellt lite algebra, kan du dock planera ut en budget som möjliggör för dig att spara och investera, samtidigt som du slipper stora uppoffringar.

När det är dags att låna pengar

Ränta på ränta är ett verktyg som du kan använda till din fördel när du investerar, men som kan sätta en käpp i hjulet om du inte är försiktig med ditt lånande. Det är inget fel med att ta ut lån vid behov eller för investeringar, men det är viktigt att du jämför privatlån och ser till att räntan du får ut är den absolut lägsta du har tillgång till.

Att betala en hög ränta i onödan är tyvärr rätt vanligt i dagens värld, men du behöver inte falla för denna typiska ekonomiska fälla. Med hjälp av grundläggande procenträkning samt kalkylatorer på nätet kan du lätt räkna ut hur mycket du kan komma att betala i räntekostnader vid slutet av din låneperiod. Att göra detta för hand blir lite svårare, men är självklart även det möjligt.

Bostadsrenovering

Att renovera bostaden kan kosta en del, men det är möjligt att sänka kostnaden om du vågar använda dig av den geometri som du lärde dig i grundskolan. Genom att räkna på areor, mäta ut dimensioner och dylikt, kan du jämföra olika priser på material och därmed hitta ett alternativ som uppfyller dina kriterier både budgetmässigt och estetiskt.

Slå vännerna på partyspel

Med lite kombinatorik, det vill säga vetenskapen bakom hur saker och ting kan kombineras, samt enkel aritmetik kan du slå dina vänner på spel såsom poker, blackjack, samt olika brädspel. Du kan även använda dig av en optimal spelstrategi för yatzy, för att säkerställa att det är du som segrar oftast, trots att det är ett spel som förlitar sig mest på slumpen.

Förstå dig på statistiken i nyheterna

Statistik är något som vi alla stöter på i det dagliga livet, men trots det är det ytterst få som verkligen förstår sig på de statistiska koncept och termer som dyker upp i nyheter och på tv. Normalfördelning är något som de flesta hört talas om, men när man talar om standardavvikelse och dylikt slår matteångesten till igen.

Grundläggande statistik kan verka läskigt, men är egentligen inte särskilt komplicerat, och är något som du kan bekanta dig med på enbart några timmar med rätt inställning.

Matematik är mer än bara ett ämne

När du läser matematik i skolan kan det tyckas trist och opraktiskt, men utöver de praktiska exemplen som presenterats i denna artikel innebär en bra matematikförmåga flera fördelar för din kognitiva utveckling. Din problemlösning generellt utvecklas starkt när du läser matematisk teori och löser matteproblem, särskilt om du gjort det sedan du var barn. Det är även mentalt stimulerande och kan leda till en reducerad risk för exempelvis Alzheimers.

Matematik är alltså inte något du behöver oroa dig över. Upplevde du problem med ämnet under skolgången märker du nog att saker och ting ter sig mycket smidigare nu som vuxen. Använd därför dig av dina matematikkunskaper så ofta du kan!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.