Lånetrender under Covid-19

publicerad 6 oktober 2020

Till följd av Covid-19 är det många som gått miste om sina jobb och tvingats förlita sig på familj och vänner för att hålla sig flytande. För vissa konsumenter har digitala lånetjänster blivit allt vanligare, särskilt snabblån. Snabblån har vanligtvis höga räntor och bör undvikas.

Pandemin som tagit världen med storm på senare tid har även medfört ett ökat behov för digitala lånetjänster och plattformer. Vi befinner oss idag i en unik era, och det har i sin tur lett till en unik ekonomisk situation för såväl banker som konsumenter. Allra svårast har det varit för anställda inom turistbranschen, samt för svenska studenter och mindre företag.

Populärt med digitala lånetjänster

Under ekonomiska nedgångar tenderar folk att dra in på utgifterna, eftersom situationen känns osäker. Detta är dock inte en möjlighet för alla hushåll: har man inte nog med pengar att betala hyran även när man lever minimalt finns det inte mycket som går att göra. Mött med en sådan situation är det lätt att vända sig till enkla, kortsiktiga lösningar, som exempelvis ett sms-lån. Detta innebär dock mycket högre räntor än ett vanligt privatlån, och kan leda till fler problem i det långa loppet.

En törn i ekonomin

Covid-19 har slagit hårt mot såväl världsekonomin som den svenska ekonomin, och effekten ser ut att kvarstå året ut. Företag har tvingats gå i konkurs, och personal har fått avgå från företag som tidigare varit extremt lukrativa. Även om man fått behålla jobbet kan man ha fått gå ned i arbetstid, vilket även det innebär en bortfall av inkomst. När både statsekonomin och den personliga ekonomin utmärks av röda siffror, är det inte konstigt att många vänder sig till snabba lösningar för att få kontroll över det hela.

Viktigt att få ordning på privatekonomin

Pandemin har lett till en ökad risk med bolån, och bräcklig hushållsekonomi för många. Har man flera lån att kämpa med, samtidigt som man kanske tvingats gå ner i arbetstid eller gått miste om jobbet, behöver man åtgärda detta så snart som möjligt. Genom att samla lån kan man sänka sina räntekostnader samtidigt som man minskar månadsavgiften för lånen och får mer pengar över till det viktiga i livet.

Även företag har tvingats låna

Det har inte varit lätt för svenska företag på senare tid. Företag som drabbats av coronaviruset har dock fått stort finansiellt stöd av Riksbanken. Summan ligger på över 500 miljarder svenska kronor, och ansågs vara en nödvändighet för att säkerställa att den svenska ekonomin håller sig i god hälsa både under och efter coronaeran. Stödet var främst riktad till små och medelstora svenska företag, eftersom de anställer sammanlagt cirka två miljoner människor, och har störst risk för att gå i konkurs.

Riksbankens stöd har dämpat en del av turbulensen på marknaden, och sett till att fler svenskar kunnat behålla sina jobb. Men eftersom stödet utgjordes av lån och inte bidrag, kan det eventuellt leda till problem för dessa företag inom några års tid.

Värst för studenter

Svenska studenter har haft det allra värst under coronaeran, eftersom de gått miste om sommarjobb och deltidsjobb. Samtidigt har Centrala Studiestödsnämnden haft det svårt att hålla ikapp med alla låneansökningar som kommit in – något som resulterat i att över sextiotusen studenter inte fått studiemedel ens efter terminstart. Flera studenter har därför tvingats förlita sig på lån från vänner och familj för att kunna ha råd med hyran och andra utgifter.

Vägen framåt

Trots att Sveriges ekonomi inte drabbats lika hårt som många andra länder, har man en lång väg att gå innan situationen stabiliserat sig. Flera länder, exempelvis Sydafrika, har tvingats ta på sig nödlån för att motverka den ekonomiska påverkan som Covid-19 har haft. Sverige har lyckats undvika nödlån och dylikt, men har behövt ge utökat stöd till riskgrupper och företag.

Att ta ut ett lån under coronaeran kan vara en nödvändighet för många hushåll och företag runtom landet, men inte alla lån är likvärdiga. Snabblån är lätta att ta på sig, men svårare att göra sig av med. Tar man ut ett privatlån är det därmed viktigt att man jämför räntor och säkerställer att man inte betalar alldeles för mycket i avgifter och dylikt. Lite förberedelse sparar stora summor.