Köpa ny dator? Vad du ska tänka på

publicerad 30 september 2020

I dagens samhälle har datorer blivit en nödvändighet för alla. Oavsett om det kommer till att använda den till jobbet, att shoppa, snacka med sina vänner, skriva uppsatser eller för att söka information. Majoriteten av alla svenskar har en dator hemma, och de som inte har en nu kommer förmodligen behöva en i framtiden när de börjar på ett nytt jobb eller utbildning. Oavsett om du är en av de få som inte har en dator sedan tidigare, eller den som tröttnat på din nuvarande – eller kanske till och med tagit sönder din gamla: så är denna artikel för dig. Observera att det inte finns något rätt eller fel val. I de flesta fall är det du själv som bestämmer vad som ska prioritera och priset på din framtida dator beror ju helt och hållet på din budget.

Vilken modell?

För många människor betyder märken oerhört mycket. Ibland finns det dessutom goda skäl till detta. Vissa märken är klara vinnare medan andra inte har mycket mer än ett snyggt utseende. Rent allmänt är dock de mest kända datormärkena som hp direkta vinnare på marknaden. Bland annat rekommenderar HP’s produktchef en HP-dator för att få ut det bästa möjliga av sitt hemmaarbete.

Förutom HP finns det många andra populära, prisvärda märken som t.ex Apple, Acer, Dell, Asus och Lenovo.

Storlek och vikt

Den andra faktorn som ska undersökas är datorns storlek och vikt. Vissa kanske gillar sina skärmar stora för att kunna spela på dem, eller för att bättre ser vad de skriver. Andra föredrar mindre datorer som är lättare att bära med sig, och dessa är speciellt fördelaktiga för de som reser mycket med jobbet. Har du datorn på ett skrivbord bör du välja en med större hölje, eftersom detta möjliggör en bättre ventilation.

Datorns operativsystem

En tredje aspekt att ha i åtanke är din nya dators operativsystem. Operativsystemet är det som administrerar datorns hård- och mjukvara. Alla datorer har ett operativsystem och de flesta använder versioner av Microsoft Windows. Apple-datorer använder Mac.

Andra aspekter…

Förutom att överväga din framtida dators storlek och vikt, vilket märke den ska vara och hur den ska se ut samt vilket operativsystem den har, så finns det en mängd andra ting du ska tänka på. Detta var bara några grundläggande punkter. Innan du genomför ditt köp rekommenderar vi att du noggrant läser igenom produktbeskrivningar och jämförelser på nätet för att kunna hitta en produkt som passar dig bäst! Beroende på vart din dator ska användas så kommer den behöva olika funktioner.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.