Höjda räntor och inflation påverkar privatekonomin för Sveriges befolkning

publicerad 27 juli 2022

Under de senaste året har världsekonomin påverkats rejält av olika omständigheter. Pandemin har slagit hårt mot ekonomin på olika håll, och oroligheterna i delar av Europa har onekligen haft ett stort finger med i spelet.

2022 har ekonomin dalat rejält i Sverige. Riksbanken har höjt räntan vid ett flertal tillfällen, något som har påverkat bolåneräntan ganska drastiskt, och förväntas att påverkas ännu mer under den kommande tiden. Samma sak gäller självklart även för andra typer av lån.

Bränsle- och elpriserna har även stigit rejält, och har lamslagit både företag och privatpersoner på den svenska marknaden. När vi sammanslår alla dessa faktorer får vi ett betydligt svagare ekonomisk Sverige, något som är tydligt med tanke på hur mycket ekonomin har saktat ner generellt sett.

Befolkningen har helt enkelt mindre pengar att röra sig med. Därmed har behovet av att hantera sina pengar på ett bättre och smartare sätt stigit rejält.

3 tips för hur du förbättrar din privatekonomi

Nedan är tre utmärkta tips:

Sänk dina utgifter

Om du sänker dina utgifter får du mer pengar över till roligare saker. Du kan resa, spara och investera, eller ge pengar till dina barn eller barnbarn. Det låter väl bra, eller hur? Det är även väldigt enkelt att sänka dina utgifter utan att tappa någon större livskvalité, men trots detta är det få som faktiskt gör det. Gör något, du kommer tacka dig själv i framtiden.

Behöver du två streamingtjänster, eller räcker det med en? Har du verkligen den bästa räntan och lägsta premierna på dina försäkringar? Förhandla, förhandla, förhandla!

Spendera mindre än du tjänar

Den här punkten kan kännas självklar, men går inte att betona nog. Det här är grunden för en bra privatekonomi, åtminstone i det långa loppet. Vi inser att det inte alltid är möjligt att spendera mindre pengar än du tjänar, men du kommer med allra största sannolikhet att hitta perioder där det är möjligt att sätta undan pengar för spar.

Lägg pengarna på saker som faktiskt betyder något för dig

Den här punkten är väldigt generell och bred. Vad som spelar roll för dig, behöver nödvändigtvis inte spela roll för någon annan. Du kanske gillar att spela spel utan registrering på casino, och i sådana fall kommer du förmodligen inte vilja ta bort pengarna för spelautomater och bordsspel från din budget.

Men om du å andra sidan älskar att se på film och TV-serier, kan du istället lägga pengarna på detta.

Sätt dig ner och fundera på vad som faktiskt spelar någon roll för dig och ger dig ökad livskvalité. Ta bort allt annat onödigt. På så sätt får du mer tid och pengar över till det som faktiskt spelar roll.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.