Har du koll på fantomladdningar i ditt hem?

publicerad 31 januari 2023

Att elen blir dyrare är det ingen som har missat. Prognoser för kommande år ser dystra ut och växthuseffekten verkar ju inte vara så pass effektiv att det skulle vara slut på svenska vargavintrar detta årtionde. Om du har så kallade phantom loads, fantomladdningar, i ditt hem så är det dags att dra ur kontakten för bättre ekonomi!

Det är en bra början med billiga elavtal men tänk också på den el som du betalar för trots att du inte använder den. Om du bara kan göra något åt detta så kan du ju spara stora pengar varje år.

Vad är fantomladdningar?

Phantom loads är det engelska uttrycket för maskiner och elektriska prylar som drar el även då de inte är på eller används. Det är inte så att de drar lika mycket ström som vid användning men om du har många fantomladdningar i ditt hem på samma gång så kan det ändå bli en slant.

En riktigt onödig slant. Allt du behöver göra är att ta reda på vilka apparater som drar ström då de inte används och helt enkelt dra ur kontakten. Men vilka är dina fantomladdningar?

Exempel på fantomladdningsapparater är:

 • Din tv
 • Kabelboxar
 • DVD
 • Datorer
 • Skrivare
 • Mikron
 • Spelkonsoler
 • Köksutrustning
 • Kaffekokaren
 • Mobilladdare

När du köper nya elektriska prylar så är lite konsumentmedvetenhet på sin plats. Förstå hur dessa fungerar och om de drar ström även då de inte är igång helt enkelt för att de är inpluggade i eluttaget.

Hur kan du koppla ur dina fantomladdare?

Det kan ju tyckas lite omständligt att gå omkring och dra ut sladdar var och varannan dag. Du har ju säkert det mesta i listan här ovan. Kanske kommer du ihåg att ta ur mobilladdaren ur väggen då den inte används. Men av bekvämlighet så är det många som låter den sitta kvar till nästa laddning.

Några saker du kan göra är:

 • Använd ett grenuttag med strömknapp. När du slår av strömknappen till detta grenuttag så är det inget som kan dra ström då det inte används. Mycket bra att ha i köket och andra rum.
 • Börja vänja dig vid att stänga av apparater på riktigt när du har slutat använda dem. På riktigt kan innebära att sladden faktiskt ska dras ur.
 • Sätt en påminnelselapp vid apparaten så att du inte glömmer bort att spara ström!

Ska du köpa utrustning för att spara pengar?

Det finns kontakter och stickor som du kan använda för att få hjälp med att hantera dina fantomladdningar. Frågan är förstås om det är värt att investera i dessa. Det du får titta på är hur mycket el de kan spara dig och sedan jämföra med priset.

Oavsett hur du gör med dina fantomladdande maskiner så handlar det ju inte om enorma belopp. Men på lång sikt kan det ändå röra sig som stora pengar. Om du kan använda samma grenkontakt eller särskild mätare i detta syfte så kan det ju vara värt att köpa den.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.