MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Hälsosamma livsstilsförändringar för att minska stressen

publicerad 13 maj 2020

Stress är en normal del av livet – den går inte att undvika. Men när den blir överväldigande och börjar skapa problem för ditt liv och din hälsa så måste du göra förändringar. Den kan inte bara orsaka psykiska problem – även fysiska hälsoproblem kan yttra sig.

Tyvärr kan stress orsaka en kedjereaktion av ohälsosamma vanor, som att äta dåligt och skippa träning. Här är några livsstilsförändringar du kan använda för att hantera och minska all sorts stress som ditt liv för med sig.

Skaffa en mer hälsosam livsstil

Genom en mer hälsosam livsstil är det mer troligt att din kropp frigör mer endorfin och serotonin. Detta kommer att förändra ditt sätt att tänka, vilket gör det lättare för dig att tänka mer positivt och minska eventuella känslor av rastlöshet.

De enklaste ändringarna som du kan göra är att:

·         Äta hälsosammare kost

·         Träna mer

·         Undvika cigaretter och alkohol

·         Få tillräckligt med sömn

·         Be om hjälp om det behövs

·         Minska ditt sockerintag

När stressiga situationer uppstår är det bäst att träna, meditera eller prova djupandning. Genom att göra detta kan du fokusera på något annat medan du samtidigt höjer dina lyckonivåer.

Undvika stressiga situationer

Om du har vissa människor omkring dig som stressar dig och som du inte behöver i ditt liv så undvik att att träffa dem – ersätt dem med människor som får dig att må bra. Även om du kanske tycker att det känns lite extremt att utesluta såna människor som bär på giftiga och negativa egenheter, som inte gynnar dig på något sätt, så är det ingen mening med att behålla dem.

Detsamma gäller situationer som att ta sig till jobbet på morgonen (lämna hemmet tidigare så att du inte oroar dig för att bli försenad), undvika ämnen som människor argumenterar över (religion, politik, etc.) och ändra din arbetsmiljö om den får dig att må dåligt.

Göra saker som du gillar

Schemaläggning tid för dig att göra saker som du tycker och som kan hjälpa till att höja dina endorfiner och att varva ner. Att delta i hobbies eller aktiviteter som gör dig lycklig är det bästa sättet att minska stress, så ta dig alltid tid att göra sådant du älskar. Här är några hobbies du kan prova:

·         Spela spel: Älskar du att spela tv-spel, oavsett om de finns på din telefon, dator eller konsol? I så fall har du gott om valmöjligheter. Du kan ladda ner Unibets casinoapp, spela Fortnite på PS4 eller Nintendo Switch eller skapa en familj på Sims på datorn. Valet är ditt!

·         Läsa: Det finns många spännande bästsäljare att låta dig bli uppslukad av. Så besök din lokala bokhandel och sondera bland hyllorna. Det kan ta dig ett tag innan du fastnar för en bok och du kanske inte älskar den direkt när du plockar upp den, men när du väl vet vilken genre som engagerar dig så har du många världar att försvinna in i.

Öka fysisk aktivitet

Motion ger en rejäl naturlig frigörelse när vi känner oss överväldigade. Regelbunden motion kan hjälpa till att reglera dina hormoner och tömma dig på på negativa tankar samt förbättra ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Du bör ägna 30 minuter om dagen åt motion, och om du inte kan passa in måttlig motion så kan en rask promenad över lunchrasten åtminstone bättra på ditt humör.


Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend