Dagens samhälle går alltmer mot en framtid utan kontanter, därav uttrycket “det kontantfria samhället”. Tack vare det öppnas dörren för en ny marknad upp, nämligen den för kryptovalutor. Kryptovalutor är digitala, icke fysiska valutor, utformade för att transaktioner ska vara säkra och anonyma. Kryptovalutornas system använder sig av något som kallas kryptografi. Kryptografin funkar på så sätt att den gör om information till koder. Dessa koder är nästintill omöjliga att hacka. Med hjälp av koden håller användaren ordning på både transaktioner och köp.
Onlinehandel med kryptovalutor blir allt vanligare och flertalet kryptovalutor används också för just detta. En av de största anledningarna till att kryptovalutorna tros få ett allt större inflytande är att inga banker har någon makt eller inflytande över dom.
Skapandet av kryptovalutan tog sin början när Satoshi Nakamoto år 2008 annonserade att han var på väg att lansera Bitcoin var det huvudsakliga syftet att skapa ett system mellan användare och vänner, inte mellan användare och banktjänst. Det viktigaste med Satoshis skapelse var att han uppfunnit ett cashsystem som inte var centraliserat. Tanken för honom var att utforma en digital lösning för användare att dela pengar och information med varandra istället för en central enhet.
Några egenskaper, av många är:
• En överföring kan inte tas tillbaka. Du kan alltså inte få tillbaka några pengar om till exempel någon lurat dig eller om du blivit hackad.
• Då överföringar inte kan kopplas till något konto eller användare förblir alla transaktioner anonyma.
• Oavsett var i världen du befinner dig, genomförs transaktionerna direkt genom nätverket och godkänns inom någon minut.
• Kryptovalutan kan bara skickas av någon som äger en privat nyckel. Alla pengar ligger på ett låst, allmänt kryptografisystem. Säkerheten är alltså mycket hög.
• Du behöver inget godkännande för att använda kryptovaluta. Efter att du laddat ner mjukvaran är det fritt fram att skicka och ta emot kryptovaluta som du vill.
Det finns ett stort intresse för handel med kryptovalutor. Plattformarnas storlek för handel med, och för att spekulera på kryptovalutor är extremt stora. Den dagliga handeln via dessa digitala plattformar är i dag större än flertalet av Europas största börser. Ett mynt kan, på en dag, stiga med det dubbla värdet, så det är kanske inte så konstigt att intresset är så stort.
Förutom Bitcoin finns det en mängd andra valutor, även om Bitcoin fortfarande är den mest kända. En annan stor, men inte lika känd kryptovaluta är Ethereum. Värdemässigt kommer den på andra plats, dess värde är ändå hela 5 gånger mindre än Bitcoins. Denna kryptovaluta grundades 2015. Till skillnad mot Bitcoin som utvecklades som en valuta, är kryptovalutan Ethereum även en plattform som används för att bygga och driva applikationer på. Andra kända valutor är till exempel Litecoin som lanserades 2011. Den har stigit mycket i värde de senaste åren men accepteras än så länge av ett fåtal aktörer. Denna valuta ses främst som ett alternativ till andra investeringar. En annan stor valuta är Ripple som lanserades 2012. Denna valutas huvudsakliga målgrupp är banksektorn, därav dennes fokus på snabba, säkra och billiga transaktioner internationellt.