Europamästerskapet 2020 – nytt format skapar intresse

publicerad 5 februari 2020

Spänning kommer i alla former och alla är olika när det kommer till vad som ger en den där spännande känslan. Vissa gillar att spela tv-spel och andra gillar att betta på onlinecasino. Nu börjar det däremot närma sig. En form av spänning som alla hoppar på när landslaget klättrar upp i rank. 12 juni är det nämligen starten för Europamästerskapen. Årets spelschema em 2020 är annorlunda från föregående mästerskap. Det är ändringar i format som får det att verka mer komplicerat – egentligen blir det mer spänning. Här kommer det viktigaste du behöver ta med dig tillsammans med betting sidor med snabba uttag.

Nytt format

Under sommaren 2012 presenterade UEFA-presidenten, Michel Platini, en tanke att EM 2020 kan närvara i flera städer. Han originella tanke var att 12 eller 13 städer kunde vara värdstäder åt mästerskapen. Med 60-årsjubileet i bakhuvudet blev den tanken mer lovande och i slutet av 2012 tog UEFA beslutet – EM 2020 kommer spridas över flera städer, närmare sagt 12. Nationerna som är kvalificerade att vara värdstäder är:

●     England – London

●     Azerbajdzjan – Baku

●     Danmark – Köpenhamn

●     Irland – Dublin

●     Italien – Rom

●     Nederländerna – Amsterdam

●     Rumänien – Bukarest

●     Ryssland – Sankt Petersburg

●     Skottland – Glasgow

●     Spanien – Bilbao

●     Tyskland – München

●     Ungern – Budapest

Beslutet möttes av kritik från olika håll och extra hård kritik kom från de länder som hade planer på att söka som ensam värdstad – exempelvis Turkiet. Platini förklarade att ekonomiska svårigheter i hela kontinenten gör det svårare för ett land att hålla i hela mästerskapen samt för andra länder som är i behov av den turismen tillkommer.

Hur kvalificerar länder och deras värdstäder?

UEFA presenterade kvalifikationerna 2013:

●     Det är tolv städer med max en stad per land som kommer arrangera fyra matcher var. De fyra matcherna är tre gruppspelsmatcher och en åttondels- eller kvartsfinal. Därefter är det en trettonde stad som arrangerar både semifinalerna och finalen. Dessa värdstäder får endast använda en arena.

●     Det finns en arenakapacitet som inte får vara under 50 000 personer för åttondelsfinaler och gruppspelsmatcher. För kvartsfinaler är kapaciteten 60 000 och 70 000 för semifinaler samt finalen.

●     Max två värdländer får medverka i samma lottning inom gruppspelsfasen. Det är för att säkerställa att varje värd får spela två matcher på hemmaplan. Formatet har inte ändrats mycket mer än så då sammansättningen kommer avgöras genom seedning och lottning.

Se Sverige kamma hem segern

År efter år står vi där med blågula halsdukar och tröjor. Vissa tyder spänningen genom att måla små svenska flaggor på kinderna och vissa målar hela sig gul och blå. Hur du än väljer att följa matchen så är det alltid kul att möta upp vänner och se Sverige regera på konstgräs.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.