En liten brief of valutahandeln

publicerad 30 augusti 2021

Valutahandel, en flexibel men också solid marknad för de flesta människor runt om i världen deltar i. Det finns ingen annan marknad som kommer nära de skyhöga belopp som handlas på valutamarknaden. På engelska är valutahandel känd som Valuta eller Forex. Det uppskattas att värdet av valutahandeln uppgår till otroliga cirka 5 biljoner dollar per dag. Denna siffra överträffar värdet av all aktiehandel globalt.

Vilka är valutahandelsaktörer?

De mest framstående valutahandelsaktörerna är centralbanker. De handlar med valutor för att hantera inflation, stabilisera valutan eller bygga upp reserver i utländsk valuta. Andra än centralbankerna, andra aktörer som internationella och inhemska banker, multinationella företag och andra stora företag och investerare. Ett multinationellt företag som har sin produktion i ett men säljer över hela världen kan behöva en vakt mot valutafluktuationer genom att köpa olika typer av valutor i stora mängder.

Annons:Nyligen har privata företag eller privatpersoner nu också möjlighet att handla valutor på grund av Internets framväxt. Vem som helst kan delta i valutahandel lagligt med en reglerad mäklare. Smartphone uppfinningar har gjort det möjligt för oss att handla när som helst; Det spelar ingen roll var vi bor.

Vilka är begreppen inom valutahandel?

Det finns olika begrepp om valutahandel, till exempel:

Par i liten valuta

Små valutapar, inklusive svenska kronor, handlas i mindre utsträckning än de stora valutaparen. De innehåller mindre likviditet än de stora valutaparen och har vanligtvis större spreadar. En allmän regel är att små valutapar alla är par förutom de sex stora valutaparen.

Stora valutapar

När du handlar valutapar får du sex stora valutapar i den dagliga valutahandeln. Dessa är EUR / USD, USD / CHF, GBP / USD, USD / JPY, AUD / USD och USD / CAD. Enkelt uttryckt är dessa de mest aktivt handlade valutaparen globalt och har större volatilitet.

Pips

Det är en standardiserad enhet för beräkning av prisförändringar i valutapar. För de flesta valutapar måste du skriva priset med fyra decimaler. Till exempel säljer valutaparet EUR / USD till 1.1062, men om det sjunker till 1.1060 betyder det att priset har fallit två pips. Pips beräknas baserat på den sista decimalen i beräkningen av pips.

Marginalanrop

Det uppstår när det inte finns någon risk för att ha täckning på kontot för säkerhetsmarginalerna för de öppna positionerna. Om det egna kapitalet ligger under 10 % av den använda marginalen kommer en marginalanrop att äga rum, där de öppna positionerna kan initieras för att upprätthålla säkerhetsmarginalerna.

Säkerhetsmarginal

Det hjälper om du tänker på en valutamäklare som en bank för att finansiera vårt beslut att öppna order genom att erbjuda hävstång. För att göra detta behöver mäklaren en säkerhetsmarginal som håller en temporalitet som garant. Du bör alltid beräkna säkerhetsmarginalen enligt basvalutan. Om ett handelskonto har en annan valuta konverterar handelsplattformen automatiskt säkerhetsmarginalen till kontots valuta från basvalutan.

Slutsats

Dessa är all viktig information om valutahandel. Om du är intresserad av att lära dig valutahandel finns det olika onlinevideor om det. Du kan öppna ditt handelskonto genom att välja den bästa handelsplattformen och börja din handelsresa.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.