En bättre privatekonomi ger mer frihet

publicerad 21 september 2021

Att försäkra sig om en bra ekonomi behöver inte vara kopplat till en hög lön, utan det handlar snarare om storleken på de utgifter man har. Privatekonomin kan bli mer stabil genom att man reducerar vissa utgifter.

Det kan vara lätt att samla på sig olika kostnader som sen samlas till en hög summa. Däremot kan det även vara lätt att reducera några av kostnaderna, genom att byta abonnemang, leverantör eller varumärke. Det kan vara möjligt att spara mycket pengar, beroende på vad det gäller. Pengar som man kan använda till trevligare saker än räkningar som är onödigt höga.

För att få en klar bild av de utgifter man har, kan man göra en budget där man även inkluderar sin inkomst. Gällande inkomster så ska alla pengar som kommer in i månaden finnas med i budget och alla utgifter ska tas med. Enkelt uttryckt så ska man dra bort alla utgifter från sin samlade inkomst. Ta gärna hjälp av konsumentverkets budgetkalkyl, som underlättar jobbet för dig.

Annons:Några tips på vad man kan spara in på

Det finns massvis med olika jämförelsesajter där man kan jämföra olika avtal för till exempel elektricitet, internet och mobilabonnemang. Tre områden som på olika sätt hänger ihop och som många av oss har behov av dagligen.

Idag använder merparten mobilanvändare sig av sin telefon flitigt under dagens lopp. I takt med att mobila internet och smartphones utökades på marknaden skapades allt fler behov, både privat och inom arbetslivet. Däremot är det lätt hänt att man binder upp sig på ett mobilabonnemang som kan bli onödigt dyrt. Jämför billiga mobilabonnemang och se hur mycket du kan spara per år genom att byta operatör eller abonnemang.

Innan du bestämmer dig för att byta mobilabonnemang, så kontrollera hur lång bindningstid du har kvar. Vissa kampanjer gör det möjligt för dig att byta abonnemang före slutet på ditt nuvarande abonnemang, men försäkra dig om att det inte slutar med att du får betala mer än vad som har sagts.

Andra sätt att spara är att undvika snabblån med hög ränta. Visst kan man hamna i knipa då man inte ser en annan utväg än att ta ett snabblån, men dessa växer snabbt på grund av sin höga ränta och i slutändan har man betalt en mycket större summa än vad man lånade. Försök istället spara in på olika månadsutgifter, så kan du regelbundet lägga undan pengar till ditt eget konto.

Läs här för fler tips på hur du kan spara pengar och ordna en bättre privatekonomi för dig. Pengar på sparkontot kan vara bra ha för olika oförutsedda avgifter eller kanske spara till en resa inför kommande semesterperiod.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.