Ekonomiskt tufft för många privatpersoner

publicerad 25 februari 2021

Att det för många svenskar var svårt att få ekonomin att gå ihop redan innan coronapandemin är ingen nyhet, coronapandemin har nu såklart försämrat många privatpersoners ekonomiska situation ytterligare.

När SCB gjorde en undersökning 2019 och som presenterades under våren 2020 så visade det sig exempelvis att var femte person inte klarar av en oförutsedd utgift på 12 000 kr.

Undersökningen visade att flera grupper redan då hade det svårt att klara en större kostnad utan att behöva låna pengar eller att på något vis be andra om hjälp. Undersökningen visade vidare att i åldersgruppen 25–34 år så saknade var fjärde person en buffert som klarar större utgifter medan siffrorna i gruppen 65–74 år var en av åtta personer.

Bland ensamstående föräldrar med ett eller flera barn så saknade nästan varannan person en buffert för större utgifter jämfört med knappt var tionde person hos sambos utan barn. Även många utrikesfödda har svårt att klara oväntade utgifter och där många behöver en eller flera typer av bidrag. Närmare sex av tio personer som är födda utanför Europa saknar en marginal för oförutsedda utgifter.

Andelen personer som inte klarar en större plötslig utgift har ökat från drygt 40 procent under 2008–2009 till nästan 60 procent under 2018–2019. Till detta ska det även sägas att det saknas statistik för personers kontantmarginal under coronopandemin men man kan klart förvänta sig att dessa siffror kommer att vara klart värre när de väl presenteras av SCB.

Så kan du få ordning på din ekonomi

Att få sin ekonomi på fötter kräver hårt och långsiktigt arbete. Det finns flera saker som man kan börja med redan idag. En enkel start kan vara att börja med att göra upp en ärlig budget för hushållets inkomster och utgifter. Med en budget så får man en tydlig överblick om vilka pengar som ska ut och in i hushållets ekonomi.

Att ha flera lån är också väldigt vanligt bland många hushåll, många gånger så är det höga räntekostnader och höga aviavgifter som tillsammans kan stjälpa en ansträngd ekonomi. Har man även en ansträngd ekonomi med en lägre kreditvärdighet så kan det många gånger vara värt att kontakta en låneförmedlare som Axo Finans för att se över en möjlighet att samla sina lån. När man samlar sina lån så tar man ett enda stort lån med lägre räntekostnad och avbetalar samtliga dyra lån med högre räntekostnader.

Att dra in på onödig konsumtion som krog- och restaurangbesök ger också god besparing. Vill man förbättra både sin egen hälsa som miljön så kan man även gå eller cykla till jobbet och äntligen slå slag i sak med att sluta snusa eller röka. Att veckohandla istället för att småhandla ofta samt att ta med matlådor till jobbet istället för att äta ute gör också att man sparar pengar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.