Egenskaper hos våra vanligaste ädelstenar och kristaller

publicerad 28 maj 2020

Ädelstenar har länge lockat människan. Tack vare sitt vackra utseende har människan gärna tillskrivit dessa stenar speciella egenskaper. Man kan bara anta att människan länge tyckt att det varit nästan magiskt att hitta dessa stenar ute i naturen. Mystiken och symbolismen runt ädelstenar och kristaller finns fortfarande kvar. Det är till exempel fortfarande vanligt att bära sin månadssten i ett smycke runt halsen. Andra går så långt att de menar att ädelstenar kan ha en positiv effekt på vår hälsa. Här ska vi titta lite närmare på egenskaperna hos några av våra vanligaste ädelstenar och kristaller.

Konst och kultur

Förut delade man in stenarna i ädelstenar och halvädelstenar. Bland ädelstenar fanns diamanter och smaragder bland andra och halvädelstenar kunde vara ametist eller tigeröga. Idag benämner man alla ädla stenar som just ädelstenar och i den kategorin kan det även finnas objekt av andra organiska material som bärnsten eller pärlemor. På grund av vår fascination över deras skönhet används ädelstenar ofta som referens inom konst och kultur. Vi har låtar som Shine bright like a diamond av Rihanna och Emerald med Thin Lizzy. Eftersom ädelstenar är en symbol för rikedom används de ofta inom spel. Till exempel onlinespelet Starburst slot som tillhandahålls av Unibet. Där används symboler i form av ädelstenar i olika färger och former. Ett annat exempel är sällskapsspelet Den försvunna diamanten som går ut på att hitta en kända diamanten Afrikas Stjärna.

Bergkristall

Det här är en av de få ädelstenar som det finns gott om här i Sverige. Den består av kvarts och har en ofta en klar, genomskinlig färg. Det kan dock hända att den infärgas av till exempel rost och får skiftningar i lila, rött eller rosa. Det kan höja värdet på den här kristallen som är relativt billig att köpa. Låt dig inte luras av det låga priset, det här är en av de mest kraftfulla kristallerna med en mängd stärkande och helande egenskaper. Den sägs kunna leda bort negativ energi och lagra goda energier. Därför är den populär att göra smycken av så att man alltid kan bära den med sig.

Turkos

Denna klassiska ädelsten användes redan av de gamla Aztekerna. Det är blandningen av mineralerna koppar, aluminium och järn som ger stenen dess färg som skiftar i allt från ljust grönt till lysande turkos. Stenarna hittas i bland annat Iran, Egypten och USA. Den har länge använts av nordamerikanska urinvånare som en lugnande och skyddande sten som kan hjälpa dig att utveckla dina mediala förmågor. Den är månadssten för december och på grund av sin färg anses den stå i förbund med himlen.

Ametist

Den här stenen som likaså är en form av kvarts är också möjlig att finna här i Sverige. Den är särskilt vanlig att hitta i Värmland och Dalarna. Ametist är en av de vanligaste stenarna för smyckestillverkning, detta på grund av stenens vackra skiftningar i lila toner. Ametist betyder oberusad på grekiska och de gamla grekerna trodde att man inte blev berusad om man drack vin ur en bägare gjord av ametist. Idag är ametisten förutom att användas till smyckestillverkning uppskattad för sina egenskaper av att kunna lindra huvudvärk och sömnlöshet. Vid meditation kan den hjälpa till att stärka vår intuition och medvetenhet.

Bärnsten

Detta är egentligen inte en sten utan fossiliserad kåda från barrträd. Bärnstenen är som vanligast att hitta på stränderna runt Östersjön och speciellt under hösten då stormar och vågor för upp stenarna på land lär det vara störst möjlighet att hitta dem. Den här ädelstenen har fascinerat och lockat människan sen urminnes tider och den har under vissa tidsepoker även använts som en form av valuta. Bärnstenen som tros vara runt 50 miljoner år har så klart även starkt helande och lugnande egenskaper.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!