Därför hjälper Saas allt fler företag att växa

publicerad 6 juli 2021
Saas

Har du hört talas om Saas-tjänster? Förmodligen använder du dig av dem varje dag på jobbet eller i hemmet. Allt fler företag inser nyttan med Saas, samtidigt som utbudet och kvaliteten är på ständig uppgång. Här tittar vi närmare på vad programvara som tjänst betyder.

Saas har varit i hetluften de senaste åren, med allt fler företag som utvecklar tjänster inom Saas och samtidigt ett ständigt ökande antal som använder tjänsterna. Det finns flera fördelar med konceptet som kan gynna verksamheter.

Vad är Saas?

Saas är kort för ”Software as a service”. På svenska betyder det mjukvara som tjänst. Det innebär att du betalar för ett molnbaserat abonnemang som ger tillgång till en programvara. Förr i tiden behövde du köpa ett program och sedan installera det i systemet. Saas liknar mer en prenumeration som sker webbaserat.

Marketing automation och Saas

Inom Saas finns också verktyg som automatiserar och effektiviserar processer inom företag. Med hjälp av smart mjukvara kan bolag finslipa sin marknadsföringsstrategi. Företag som undrar över vad är marketing automation har svaret här. Det är ett sätt att öka tillväxten genom att använda programvara för automatisering.

Du kan kombinera marketing automation och Saas för att till exempel skicka ut automatiska e-postmeddelanden, få reda på hur besökare hittar till din webbplats och vad de klickar på, och hitta nya kunder.

Några exempel på Saas-tjänster:

  • E-post och kontorsverktyg, som Microsoft Office Word
  • Molnlagring för dokument, som Dropbox
  • Bildredigeringsprogram som Adobe Photoshop
  • Program för bokföring, lönesystem och fakturering
  • Kundtjänstplattformar

 

Fördelar med Saas

En stor fördel med Saas är att du använder molnet. Genom mjukvara som tjänst kan företag få tillgång till applikationer till alla medarbetare över internet, istället för att behöva ha mjukvaran på plats i en enda maskin. En anställd kan koppla upp sig till tjänsten oavsett om den jobbar hemifrån eller på arbetsplatsen.

Lägre utgifter och behovsstyrt

En annan fördel är att många Saas-bolag erbjuder företag och privatpersoner anpassade lösningar. Det betyder att du betalar för de verktyg du använder eller den storlek på molnlagring som du behöver. En prenumeration ger dessutom lägre kostnader än att köpa programvaran för en engångssumma, vilket var det enda alternativet förr. Med Saas går det att påbörja och avsluta prenumerationer efter behov. Är tjänsten inte nödvändig längre kan du avsluta abonnemanget och spara de pengarna. Om företaget skulle behöva tillgång till fler och mer avancerade funktioner är det lika lätt att lägga till dessa i sitt abonnemang.

Kräver mindre resurser

Leverantören sköter ofta uppdateringar i mjukvaran automatiskt. Det gör att alla användare kontinuerligt får ta del av eventuella buggfixar och förbättringar. Att leverantören förser dig med tjänsten över molnet gör att du behöver mindre utrymme på datorn. Saas kräver alltså färre resurser samtidigt som du kan nå det från flera olika plattformar – vanliga exempel är mobilen och datorn.

Högre säkerhet

Leverantörerna ser även till att molnet är en säker plats genom att ha sina servrar på flera olika ställen med automatisk backup. Säkerheten blir högre än vad det egna företaget skulle kunna uppnå. Med Saas slipper företag IT-problem eftersom det inte finns någon hårdvara att underhålla.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.