Därför behövs fler fysioterapeuter

publicerad 19 januari 2023

Att bibehålla en god hälsa är bland det viktigaste man gör för sin kropp. Desto äldre man blir, desto svårare blir det att undgå skador. Kroppen blir sliten och det är viktigt att aktivt träna den. När skadan väl är framme, då är det extra viktigt att arbeta med kroppen, men på rätt sätt. Hur gör man det på rätt sätt? Det är då fysioterapi kommer in i bilden. Fysioterapeuter är mycket viktiga inom hälso- och sjukvården och det är därför vi behöver fler av dem. Att fler söker lediga jobb fysioterapeut är viktigt för att möta upp den ökade efterfrågan.

Vad gör en fysioterapeut?

En fysioterapeut är en sjukvårdspersonal som arbetar med att behandla och förebygga olika typer av skador och sjukdomar. De arbetar ofta tillsammans med läkare, sjuksköterskor och andra vårdpersonal för att hjälpa patienter tillbaka till ett normalt liv. Fysioterapeuter använder olika typer av behandlingar, inklusive massage, stretching och elektroterapi, beroende på patientens behov. De är ofta involverade i rehabilitering av patienter efter en skada eller operation, och de kan också arbeta med patienter som har kroniska sjukdomar.

Varför behöver vi fler fysioterapeuter?

Vi behöver fysioterapeuter för att kunna ha en frisk och hälsosam befolkning. Att kunna träna upp en skada kan exempelvis bidra till att en person kan behålla sitt arbete och livskvalité. Det är vanligt att man börjar få skador när man är äldre, men att behöva sluta på ett jobb eller med en sport kan förhindras med hjälp av fysioterapi. Idag behöver vi fler nyexaminerade fysioterapeuter, eftersom behovet av fysioterapi bara ser ut att öka. De flesta som slutför en utbildning inom fysioterapi har inom ett drygt år ett bra jobb inom marknaden. Detta visar på att behovet finns och prognosen visar som sagt att efterfrågan kommer öka.

Varför finns det idag ett underskott på fysioterapeuter i Sverige?

Det finns idag ett underskott på fysioterapeuter i Sverige på grund av en ökad efterfrågan av deras tjänster. Detta beror främst på en ökad medvetenhet om hur viktig fysisk aktivitet är för hälsan och att många människor idag lider av olika typer av rygg- och nackproblem. Fysioterapeuterna har därför blivit alltmer eftertraktade och det finns idag fler patienter som vill ha deras hjälp än vad det finns terapeuter. Detta har resulterat i ett underskott på fysioterapeuter och därför kan det vara svårt att få tag i en fysioterapeut idag.

Fysioterapeuter är viktiga för oss alla både unga som gamla! Därför behövs fler av dem i landet, så att alla som behöver deras hjälp kan få det.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.