Dags att byta ut fönster och dörrar? Faktorer att ha i åtanke

publicerad 18 maj 2021
fönster

Som husägare ska man förvänta sig att fönster och dörrar kommer att behövas bytas ut. När det är dags skiljer sig åt från bostad till bostad, men man kan räkna med efter 10–15 år från det att fönster och dörrar blivit installerade. Efter så många år föråldras dem och då kan man uppleva besvär med drag samt luft- och vattenläckage.
Har ditt hus nått åldern då det är dags för utbyte av fönster och dörrar så finns det ett par ting att tänka på. De bästa fönsterna och dörrarna kommer inte bara hålla din bostad välisolerad, men samtidigt smycka huset och nästan få det att kännas som nytt. Nedan listar vi ting att ha i åtanke inför utbyte av fönster och dörrar så du vet att det blir korrekt gjort.
 
Vilket material tänker du använda dig av? 
När det gäller att välja fönster så väl som dörrar till ditt hem är det första du bör ha i åtanke materialet. Här finns det inte riktigt något rätt eller fel, snarare handlar det om att hitta ett eller flera material som bäst passar dina behov. Olika material har olika utseende, hållbarhet samt kvalitet på isolering. Här är några av de vanligaste materialen för fönster och dörrar enligt Sparfonster själva.
Trä: Trä är det klassiska valet när det kommer till fönster och dörrar, särskilt i Sverige. Dörrar och fönster i trä är inte bara snyggt, men används med fördel också för att hantera svenska klimat.
Trä med aluminium: Ett alternativ för dig som gärna vill ha det snygga utseendet som trä erbjuder, men slippa underhållet, är en träram med aluminiumram.
PVC/Plast: Ett tredje alternativ är fönster och dörrar i PVC, en slags plast som är motståndskraftigt mot hårt väder. PVC tenderar dessutom att vara billigare än de ovan nämnda alternativen.

Tänk långsiktigt snarare än på en snabb lösning 
När det kommer till att byta ut fönster och dörrar är det viktigt att tänka långsiktigt. Visst kan quick-fixes kännas lockande ibland, särskilt när ens ekonomi krisar, men det är viktigt att vara medveten om att du kommer spara på att investera i ett par bra fönster och dörrar.
Välj fönster och dörrar av högsta kvalitet, det vill säga dem som testats för hållbarhet mot olika temperaturer, samt de som inte släpper igenom regn och blåst. Ju bättre du prioriterar energieffektiva fönster och dörrar desto billigare kommer dina elräkningar bli. Med det sagt kommer du spara pengar på lång sikt genom att investera i en långsiktig lösning. Energieffektivitet är det viktigaste när det kommer till val av fönster så väl som dörrar. Är de till störst del underhållsfria är det också ett stort plus i kanten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.