Coronavirus krasch: Lönar det sig att investera nu?

publicerad 18 maj 2020

Ansträngningar för att avskräcka effekterna av coronaviruspandemin har lett till att några av de mest abrupta negativa ekonomiska förändringarna i modern historia. Det finns en anledning till att tro att det ekonomiska fallet kommer att förvärras ju längre restriktionerna kvarstår. Med allt som händer runt om i världen kan investering vara det sista du tänker på. Det enkla svaret på frågan om du ska investera nya pengar under pandemin är ett ”nej!”, om inte…

Du har en solid finansiell grund redan

Om du har en solid finansiell grund på plats kan det vara en bra idé att investera i företag som troligen överlever denna kris, och sedan dyker upp starkare på andra sidan. Du måste ha grunden på plats för om du förlorar ditt jobb, vill du inte förlita dig på att sälja dessa aktier för att hjälpa dig täcka dina omedelbara kostnader. Att tvingas sälja eftersom du behöver pengarna är ett recept för att förlora pengarna när ekonomin går ned. En solid finansiell grund innebär att du:

Inte har något ”fult” lån. Det betyder inte att du inte behöver ha något lån alls, men att lånet/lånen du har ska ha låg ränta, en låg betalning med avseende för din inkomstnivå samt tjäna ett tydligt syfte för din framtid.

Har kostnader för att leva under kontroll. Du kan bara investera pengar efter att du har betalat dina räkningar- både de förväntade och de överraskningar som dyker upp då och då.

… och att du har pengar avsatta för nödsituationer.

När du investerar pengar gör du det antingen genom att köpa en del av ett företag eller en handelsvara med tron att värdet på det företaget eller varan kommer att växa med tiden. Glöm inte att investering inte är ett sätt att bli förmögen snabbt, utan snarare ett sätt att konsekvent få din privata ekonomi att växa. Den goda nyheten är att även om investeringar är ett sätt att få din förmögenhet att växa, så behöver du inte ha mycket pengar för att komma igång.

Var ska jag investera pengar?

När du funderar över vart du ska investera dina pengar har du många alternativ. Du kan välja att investera i börsen, aktier, fonder eller de omdiskuterade kryptovalutorna. Kryptovalutor är en digitalt baserad tillgång som fungerar som ett växlingsmedium. En populär kryptovaluta är Bitcoin, och om du vill lära dig mer om denna moderna metod kan du läsa dig till det på Insidebitcoins.com.

Så är det värt chansen?

Trots nedgångarna i världens börser ska man inte drabbas av panik. Det finns fortfarande olika sätt att öka sitt personliga kapital, man ska bara vara extra uppmärksam nu. Om man har ett långt perspektiv och förstår vad man köper så finns det ingen anledning att tro att börsen skadas på lång sikt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.