Bör du vagnskadeförsäkra en gammal bil?

publicerad 28 juni 2021
gammal bil

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många funderar på om det är värt att vagnskadeförsäkra. Bör du försäkra en gammal bil? Och behöver du egentligen försäkra en helt ny bil? Här får du svaren.

Vagnskadeförsäkring är omdiskuterat – särskilt bland dem som tycker om att spara pengar. Man kan spara mycket på att välja rätt försäkring. En del väljer därför bort vagnskadeförsäkring. Andra behåller den, för tänk om olyckan plötsligt är framme?

Ska du köpa bil med billån? Många utlånare kräver att du tar en vagnskadeförsäkring för att du ska få låna pengar. Andra erbjuder billån utan vagnskadeförsäkring. Då handlar det som regel om äldre eller billigare bilar.

Bör du vagnskadeförsäkra en gammal bil? Eller en helt ny bil? För att svara på dessa frågor är det viktigt att se på vilka bilförsäkringar som finns.

Tre typer av bilförsäkringar
Man pratar i regel om tre typer av bilförsäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De två sistnämnda är olika typer av vagnskadeförsäkring.

Trafikförsäkring
Trafikförsäkring krävs enligt lag för alla fordon som är i trafik. Det är faktiskt så att du måste betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen om du inte betalar trafikförsäkringen. Denna försäkring säkerställer att alla fordon åtminstone har en minsta försäkring. Du kan även skaffa vagnskadeförsäkring, och den läggs då på trafikförsäkringen.

Trafikförsäkring täcker:

●     Vid en trafikolycka med bilen får alla personer som skadats ersättning.

●     Om ditt fordon skadar ett annat fordon, täcks skadorna på det andra fordonet av din trafikförsäkring.

●     Om du kör på något annat, till exempel en lyktstolpe, kommer skadorna på denna också att täckas av din trafikförsäkring.

Vagnskadeförsäkring: Halvförsäkring och helförsäkring
Du märkte kanske att skador på din egen bil inte nämndes? För att få täckt skador på din bil, behöver du en vagnskadeförsäkring. Denna kallas även för kaskoförsäkring.

En vagnskadeförsäkring täcker allt som en trafikförsäkring gör, men också mycket annat. Här finns det två typer: halvförsäkring och helförsäkring. Dessa kalla även delkasko och fullkasko. Helförsäkring eller fullkasko är den högsta nivån, och denna täcker alltså flest skador/olyckor.

Exakt vad en vagnskadeförsäkring innehåller, och vad som skiljer halvförsäkring och helförsäkring, varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Som regel täcks skador på egen bil till följd av olyckor, brand, stenskott och liknande.

Bör du vagnskadeförsäkra en gammal bil?
Försäkringsexperter pekar på att kan vara onödigt med helförsäkring på gamla bilar. I många fall räcker det med en trafikförsäkring.

En tumregel kan vara att man bör undvika att vagnskadeförsäkra bilar som är värda 100 000 kronor eller mindre. Man kan hellre lägga dem pengarna på ett sparkonto. Då kan du föra över det du egentligen skulle använt till försäkring på det kontot.

Om du råkar ut för en olycka som inte täcks av trafikförsäkringen, kan du använda pengar från kontot till reparationer. Över flera år kommer du att bygga upp en buffert till sådana situationer. Kanske du till och med sparar så mycket så att du kan använda pengarna på något annat kul?

Du behöver inte vagnskadeförsäkra helt nya bilar
I Sverige har vi turen att ha en lagstadgad vagnskadegaranti. Det är helt enkelt en garanti som täcker samma saker som en vagnskadeförsäkring skulle göra. Exakt vad den täcker beror på bilmodell, men det är alltså samma typ av skador som vagnskadeförsäkring.

Vagnskadegarantin gäller för helt nya bilar – det vill säga bilar som kommer direkt från fabriken. Om du köper en sådan bil behöver du alltså inte någon vagnskadeförsäkring. Garantin gäller vanligtvis i tre år från inköpsdatum.

Efter att garantiperioden är över, måste du välja vilken sorts försäkring du vill ha. Det rekommenderas att ha halvförsäkring och helförsäkring på nya bilar. Efter ett par år kan du överväga att gå ner till endast trafikförsäkring. Då kan du till exempel följa tumregeln vi nämnde ovan.

Du behöver alltså inte vagnskadeförsäkra helt nya bilar, och det finns dessutom mycket att spara på att inte vagnskadeförsäkra gamla eller billiga bilar. Vagnskadeförsäkring är med andra ord viktigast för bilar som varken är helt nya eller väldigt gamla.

Ränteexempel från AS Financiering på ett lån på 150 000 kr: Uppläggningsavgift 2500 kr, fakturaavgift 95 kr, registreringsavgift 1 051 kr, 35 % egenkapital, o/5 år, nom. 2,95 % eff. 5,12 %. Totalt: kr 171 042 kr