Bingo online – historien bakom bingospelet

publicerad 2 december 2020

Hösten 1961 introducerades första bingopartiet i Sverige av idrottsklubben Gunnartorps IF, men spelet är mycket äldre än så. På sextio år har Bingo genererat över 10 miljarder kronor, något som har gynnat många föreningar. Även om besök till bingohallar har varit populärt under större delen av förra århundrade har läget ändrats. Antalet bingohallar minskar samtidigt som online bingo ökar i popularitet. Lär dig mer hur du kan spela gratis bingo och få välkomstbonus.

Historien bakom Bingo och Bingo online

Bingospel tros ha funnits redan på 1500-talet. Från Italien ”Il Giuoco del Lotto d’Italia” spreds den vidare till Frankrike och resten av världen. Tre hundra år senare blev spelet allmänt känt. Det var dock först under förra århundrade som den moderna bingobrickan blev patenterad av Erwin S. Lowe.

Även om bingo fortfarande spelas i bingohallar, så har bingo online börjat ta över marknaden, tack vare många fördelar med att spela online. På många sajter kan du prova på att spela bingo gratis online och kan som ny spelare få en del olika bonuserbjudanden på de flesta bingosajter. Fler tips och förslag på bästa erbjudanden kan du få på bingo bonus online. Många olika bingospel har dykt upp under åren, som bilbingo, kobingo, promenadbingo med flera. Bingolotto har dock varit ett av de mest populära bingospelen i Sverige.

Bingo i Sverige

Under 60 år som Bingospel har funnits i Sverige har det startats tiotals bingohallar. I nuläget finns cirka 100 bingohallar i Sverige, även om antalet minskar för varje år. De flesta hallar har ideella föreningar som förmånstagare, antigen enskilda näringsidkare eller serviceföretag. Hallarna gynnar ungdomsverksamhet då de flesta föreningar som är förmånstagare har en omfattande ungdomsverksamhet.

Bilbingos överlevnad hotad

Det mycket omtyckta spelet finns i många varianter. Bilbingo har varit ett underhållande sätt att spela bingo på under många år. I år har Näsvikens IK, fotbollstjärnan Tomas Brolins moderklubb, haft ett tufft år, då klubben är beroende av sin bilbingo, skriver SVT. Coronakrisen la stopp för årets bilbingo. För att kunna genomföra denna krävs det över 100 spelare. Föreningen lämnade in ett förslag om att ha 500 meters mellanrum mellan kluster om 50 bilar. För att följa reglerna om distansering skulle det enligt förslaget vara 15 meter mellan bilarna och personalen skulle ha skyddskläder. Tillståndsenheten valde dock att stoppa förslaget.

Bingolotto på TV4 en gammal klassiker

Bingolotto på TV4, är ytterligare en gammal klassiker, som har funnits sedan slutet på 80-talet. Närmare 800 avsnitt har spelats in under åren. Det direktsända lotterispelet som spelas varje söndag har gått till historien som ett av Sveriges största lotterier.

Fördelar med att spela Bingo online

Även om det fortfarande finns en del bingohallar, är det inte alla som har möjlighet eller bör ta sig till en fysisk plats avsedd för bingospel. Som tur är så har spelet utvecklats så att du kan spela med andra likasinnade online i Sverige när och var du vill.

Bingo online bonusar

De flesta bingosajter erbjuder nya medlemmar ett bonuserbjudande i samband med registreringen. Du får oftast insättningsbonus när du sätter in pengar på ditt spelkonto för första gången. På vissa bingosajter kan du även prova på att spela bingo online gratis.

Anpassade spel för svenska bingospelare

Ett flertal av spelsajterna som oftast är baserade utanför Sverige, har svensk spellicens och kan därför erbjuda bingo online i Sverige. Många av spelbolagens grundare är nordiska och har kunskapen om vad svenska bingospelare vill ha. Detta i sin tur har påverkat utformningen av bingospel på nätet, som är anpassade för svenska bingospelare.

Chattrum för spelare

Chatten på bingo online är till för att återskapa den sociala biten som är ett viktigt inslag i bingospelen. Spelarna får en möjlighet att mötas och chatta kring sina upplevelser i sajternas chattrum. För att främja en god ton och på så sätt ytterligare återspegla det fysiska rummet, har sajterna ofta chattmoderatorer som för dialog med spelarna. Dessa brukar också vara ansvariga för att dela ut vinster till spelarna som är i chatten.

Så om du inte har möjlighet att ta dig till en av många bingohallar i Sverige, är det ett bra tillfälle att låta spelen komma hem till dig. Du kan spela när och var du vill och ändå få ett trevligt samspel med andra spelare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.