Bilens villkor i klimatkrisens värld

publicerad 26 januari 2021

I dessa tider då bilen är ett hett diskussionsämne, inte minst i storstäder, kan det hända att man blir extra noga med sin bil. Lägger man dessutom till pandemi och tråkigt väder så vill man än mer använda sin bil för transportering, inte sant? En del menar att det inte är helt rätt med bil. Eller är det bilens bränsle som det är fel på? Eller ska man bortse från allt som sägs och göra som man alltid gjort?

Vad är rätt?
Jag försöker göra rätt – jag kör faktiskt en hybridbil, alltså en bil som laddar sitt batteri själv, då jag bromsar, men även med hjälp av bensinen om jag ska tro displayen i bilen. Den visar laddning och användning av batteri kontra bensin under färd. Jag bor i lägenhet och kan sålunda inte ladda min bil via en elkabel då sådan laddning inte finns i vår BRF.

Ska man tänka på miljön så bör man tänka hela vägen, alltså var kommer elen ifrån?

Jag tänker att elen kan ju vara väldigt smutsig, den kan ju teoretiskt komma från fossilt bränsle.

Jag menar såhär: som människa vill jag gärna göra rätt! Ska jag då lyssna på förespråkarna för att ha en mer miljövänlig bil, så sägs det i nuläget vara en elbil. Elbil funkar väl bäst för folk som bor i eget hus, i alla fall än så länge? Jag vet att en hel del bostadsrättsföreningar börjar kika på att skaffa laddningsstolpar till elbil men vår BRF har då inte gjort det än. Så, vad ska jag göra då? Mitt logiska svar på frågan blev: skaffa en hybrid, så det gjorde jag. Jag skaffade en Corolla, och snacka om bra bil! Ja faktiskt, den är riktigt trevlig att köra och att äga. Bara ett litet störningsmoment jag upptäckte förra veckan…jag glömde visst byta mattorna i bilen när vi gick mot höst, så de ser inte bra ut nu. Jag behöver nya mattor helt klart, och jag tycker den här sajten verkar lovande: www.bilmattor.com – man kan lätt välja bil och utrymmet som behöver nya mattor så ”vips” kan man beställa nya fräscha mattor. Det får nog bli så faktiskt. Min bil har en färg som heter ”emotional red” så det allra bästa vore om man kunde hitta mattor i exakt samma färg. Det måste jag kolla upp, kanske på Bilmatta där de verkar ha lite varierat sortiment!

Min hybridbil
Men tillbaka till själva bilen. Den är alltså gjord som så att när jag använder ABS-bromsarna så laddas batteriet. Den drar knappt en halvliter bensin per mil, så tankningsmomentet har blivit bra mycket skojigare och det känns som att jag är jättenyttig när jag tankar. Till saken hör att bilen är stark. Vi har en 2.0-motor och den gasar bra när jag behöver köra om, och låter som en symaskin som går i spinn, inte alls som en gammal dieselbil som man behöver hörselskydd för att åka. Den har alla hjälpmedel man kan önska som farthållare, körfilsvarnare, backkamera och alla tillbehör man kan önska sig.

Jag ville egentligen skriva om det här med el laddning och var elen kommer ifrån men inser att det blev mest reklam för min bil.

 

Extern skribent
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.