Betting på E-sport – en snabbt växande trend i Sverige

publicerad 18 augusti 2022
E-sportens historia Betting på E-sport

E-sports är en förkortning på Electronic sports. E-sport har växt mycket kraftigt under senaste åren och speciellt i Sverige, sporten  fick en snabb ökning av antalet utövare under 2020 och fick därmed ett ökat intresse för sporten som den väl förtjänar.

Det är som i vilken annan sport som helst att man tävlar i lag eller individuellt
Precis så som i all andra sporter anordnas olika former av tävlingar, turneringar och i dessa turneringar kämpar lagen om vilka som ska vinna den prestigefyllda titeln, prissumman som de vinner kan variera.

Ett exempel är VM i Fortnite som avgjordes 2019 så var vinstsumman hela 3 miljoner dollar.
Alla har kontrakt och spelar för många olika organisationer, det är precis likadant som för t ex fotbollsspelare och ishockeyspelare.

Bästa sidan för att spela på e-sport
Det är inte så svårt att upptäcka en bettingsajt som kan ge dig odds på e-sport, Betfair är den sida som kan hjälpa dig mest att hitta de bästa oddsen.
Sidan har ett par riktigt bra spelalternativ när det kommer till mästerskap och ligor
Här är några e-sporter som du kan spela på:

 • CS: GO
 • Fortnite
 • Starcraft
 • Overwatch
 • Hearthstone

Populära e-sport spel
Vilken typ av e-sport ska du spela på? Det finns idag flera videospel där spelarna har chans att spela mot varandra på en  professionell nivå.
Här är några av de populäraste spelen:

 • CS: GO: Är en förkortning på Counter Strike Global Offensive, detta spel är förmodligen det allra största inom e-sporten i bettingvärlden.
  Det finns en rad kända lag inom CS: GO, som t ex Cloud9, Gambit Esports och Team Vitality.
 • Dota2: Eller egentligen som det heter Defense of the Ancients 2, detta spel är också väldigt populärt att spela på. Finns även här flera kända lag Thunder awaken, Boom esports och Beastcoast.
 • League Of Legends: Detta är ytterligare ett populärt spel spelarna.
  MAD Lions, G2 Esportd och Misfits Gaming är bra lag inom detta spel.

Hur man spelar CS: GO?
Eftersom CS: GO är det största e-sport spelet inom betting så kommer du att få det förklarat här hur det går till att spela detta spel:

När du snabbt tittar på CS: GO så ser det ut som vilket förstapersonsskjutspel som helst.
Tack vare spelläget Bomb Defusal blir detta ett väldigt unikt spel när det spelas på en professionell nivå.

Det finns två lag i Bomd Defusal, kontraterrorister och terrorister, de befinner sig på en ände var av kartan.
Det finns två markerade zoner och terroristernas uppgift är att placera ut en bomb i något av dessa två zoner medans kontraterroristernas uppgift är att försöka stoppa den att detonera.
När bomben väl har placerats ut så har kontraterroristerna 40 sekunder på sig att desarmera den.
Om bomben detonerar så vinner terroristerna.
Om kontraterroristerna desarmerar den utplacerade bomben eller stoppar terroristerna från att placera ut bomben, så vinner kontraterroristerna.

Varje spel består av 30 omgångar, där lagen byter sida efter 15 spelade omgångar.
Den som kommer först till 16 vunna omgångar vinner spelet, om det är lika i proffsmatcher avgörs det i övertid 6 omgångar där lagen spelar 3 omgångar på varje sida.

Har alla bettingsajter samma matcher?
Även att alla spelsidor fungerar på liknande sätt och försöker hjälpa dig till att spela på de bästa oddsen på e-sport, täcker så finns det en stor variation av vilka matcher som dessa spelbolag täcker upp.
Medans någon ger dig ett stort urval och även odds på några mindre spel som andra bolag inte har. Detta är för att en del bettingsajter föredrar att koncentrera sig på de mest populära spelen så som CS: GO, League Of  Legends och Fortnite.
En del spelbolag ger mindre kända spel mer uppmärksamhet som t ex World of Tanks och King of Glory, så vi hoppas på att det kommer att vara ett bredare utbud på alla bettingsjater inom en snar framtid.
Även att e-sport är ganska nytt i bettingvärlden och därför inte har så många odds alternativ än så länge, så kommer detta att bli mer utbrett inom en snar framtid.
Evenemang så som DreamHack kommer vara spelbara på de flesta spelbolagen, när det kommer till mindre evenemang så behöver du undersöka dessa lite själv så som IEM Okland Cup.

Vart vänder du dig?
Om det skulle uppstå ett problem med din bettingsajt så är det viktigt att du vet vart du ska vända dig.
Den siten som du spelar på ska ha en bra kundtjänst och den ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.
Varför är detta så viktigt?
Det är för att e-sportturneringar och matcher spelas över hela världen, samt att det kan vara en viss tidsskillnad, då är det viktigt att du kan få hjälp om det strular.
Du kan komma i kontakt med bettingsajtens kundtjänst via chattfunktionen på sidan eller via e-post. En del bettingsajter har till och med ett telefonnummer som du kan ringa eller via andra sociala medier som Facebook, Discord eller via Instagram.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.