Bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna

publicerad 7 maj 2020

Sverige har levererat en hel del bra fotbollsspelare genom tiderna. Inte lika många som exempelvis Spanien eller Italien, men fortfarande en respektabel skara av kvalitativa fotbollsspelare. Namn som Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson och Gunnar Nordahl är några av de första man kommer att tänka på, men i den här artikeln ska vi försöka att hålla oss till de 5 absolut bästa svenska spelarna genom tiderna.

Tycker du om att satsa lite pengar på vem som ska vinna skytteligan? Kolla denna bonusguide för att få ett litet skjut i kassan!

1. Zlatan Ibrahimovic

Att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna är det få som skulle säga emot om. Hans prestationer är ett steg över andra noterbara namn som Gunnar Nordahl och Henrik Larsson, samt är i paritet med många av världens bästa spelare genom tiderna. Zlatan är även den enda på den här listan som fortfarande är aktiv trots sin relativt gamla ålder inom fotbollsvärlden, men konstigt nog verkar han bara att bli bättre och bättre med åren.

2. Gunnar Nordahl

Gunnar Nordahl var en av världens bästa fotbollspelare på 1940-talet. Gunnar var Sveriges första riktiga fotbollsproffs, samt hade sin storhetstid i den italienska klubben AC Milan. Här vann han skytteligan hela 5 av 6 år, samt har fortfarande det högsta målsnittet i Serie A genom tiderna. Nordahl har även vunnit OS-guld, samt varit skyttekung i Allsvenskan 4 gånger.

3. Gunnar Gren

Gunnar Gren skulle även kunna infinna sig på plats nummer 2, men vi väljer att lista Nordahl som högre tack vare sina otroliga skyttekungsprestationer. Gren var aktiv aningen längre än Nordahl, men båda var aktiva under samma tid, samt har båda varit stjärnspelare i AC Milan. I Italien så vann han ligans bästa spelare två gånger, samt var även den första spelaren att bli tilldelad de prestigefulla priset Guldbollen.

4. Henrik Larsson

Henrik Larsson är knappast okänd för de flesta av oss som tittar på fotboll idag. Även om Henrik inte varit aktiv på ganska många år så hittar vi fortfarande delar av hans avtryck på både den svenska och internationella fotbollen än idag. Larsson spelade i många lag, men man måste ändå argumentera för att hans storhetstid var i Celtic, där han levererade 242 mål på 312 matcher, vilket är en otroligt bedrift. Det var ett sant nöje att se Henrik Larsson spela fotboll.

5. Tomas Brolin

Alla fotbollsälskare som levde under 90-talet har nog en speciell kärlek för Tomas Brolin. Han var landslagets absolut viktigaste spelare under VM-94, samt såg tillsammans med resten av laget till att Sverige fick en bronsmedalj. Totalt sett vann han 2 stycken guldbollar, något han belönades för tack vare sina otroliga prestationer i både landslaget, samt de klubblag som han spelade i.

Det finns många andra spelare som möjligtvis skulle ha förtjänat att vara med på listan, exempelvis Nils Liedholm, Ronnie Hellström och Patrik Andersson, men vi valde ändå att lista ovanstående som de 5 absolut bästa svenska spelarna genom tiderna.

Ta del av detta “Välkommen erbjudande”, när du ska satsa på vem nästa stjärnspelare ska bli!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.