Att tänka på när du köper en ny dammsugare

publicerad 26 februari 2021

Att bestämma sig för en specifik dammsugare kan vara svårt. Man måste framförallt tänka på vilka krav man har på det nya städverktyget, men även på sin budget. För att förenkla processen har vi därför sammanfattat några av de viktigaste punkterna du bör ha i åtanke inför ditt nya köp.

Vilken typ av dammsugare behöver du?
Precis som inför ett köp av en ny bil eller ett nytt mobilabonnemang måste du tänka på vilken typ av dammsugare du behöver. Det finns olika kategorier av dammsugare med olika modeller från olika varumärken. Hatar du att dammsuga och vill helst slippa städa själv? Då kan en robotdammsugare vara det bästa valet för dig. Letar du efter en dammsugare som är kompakt och lätt att använda för att dammsuga upp kaksmulor eller hundhår? Då kan handdammsugaren bli din nya bästa vän.

Bestämmer du dig för en traditionell, upprättstående dammsugare bör du överväga aspekter som sugkraft, filter, dammsugarpåse och sladdlängd. Väljer du en handdammsugare bör du kika på ting som batteritid och ljudnivå. Alla modeller har olika egenskaper som utmärker dem och detta måste du tänka på inför ditt köp.

Jämför utbudet med hjälp av ett dammsugaretest
När du vet vad för typ av dammsugare du är i behov av blir det betydligt enklare att påbörja sökandet. Som vi varit inne på finns det ett par olika slags dammsugare och ett par hundra modeller från olika varumärken. Att hitta rätt bland detta enorma utbud är inte lätt.

Vi föreslår därför att du jämför utbudet med hjälp av ett dammsugaretest. Med en test dammsugare får du en överblick över de olika modellerna som finns på marknaden, och kan själv specificera huruvida det är en sladdlös handdammsugare eller en traditionell, upprättstående dammsugare du är ute efter. Det vill säga att du kan få hjälp av ett handdammsugare test, ett robotdammsugare test eller ett test av någon annan dammsugare för att förenkla processen för dig. Då ser du en lista över vilka dammsugare som är bäst i test i olika kategorier. Det kan vara allt från vilken dammsugare som suger upp hundhår bäst till vilken dammsugare som är billigast i förhållande till dess kvalitet.

Testa dammsugaren innan du bestämmer dig
Även om vi är starka förespråkare till dammsugaretest föreslår vi fortfarande att du testar de olika dammsugarna innan du bestämmer dig. Ett dammsugaretest hjälper att minimera antalet dammsugare du överväger, men det är först när du testar en dammsugare som du får den verkliga bilden av mackapären. Då kan du själv testa att manövrera den för att se om den är så kompakt och lätt att använda som det sägs. Men du kan också höra den på riktigt för att se huruvida den kommer passa in i ditt hushåll eller inte.

Sedan är det rätt trevligt att komma iväg och testa lite olika dammsugare också! Då kan du prata med medarbetarna i butiken och höra med dem vad kunder har att säga om de olika modellerna. Kanske hen faktiskt har en av dammsugarna hemma och stormtrivs med just den modellen?
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.