Att tänka på inför ett byggprojekt

publicerad 12 oktober 2021

Ska du bygga ett nytt hus? Eller planerar du kanske att bygga till ett extra rum till din villa? Ska du ha ett nytt garage eller står du inför en större renovering? Ja, oavsett exakt vad ditt byggprojekt faktiskt omfattar för delar så finns det några grundregler du ska följa. Här kommer de:

  • Anlita en byggfirma med bevisad erfarenhet i branschen. Helst ska du titta på olika erbjudanden innan ett slutgiltigt beslut. Du kan till exempelvis få 3 offerter här.
  • Gör en förundersökning av firman innan du anlitar den. Vilka andra projekt har den varit verksam i? Finns det några referenser du kan titta på?
  • Bestäm exakt dina krav och önskemål. På det sättet kan du förmedla dina behov och förväntningar på ett konkret och enkelt sätt.
  • Tänk på att ett husbygge kräver bygglov, planlösningar och arkitekturplan, tre detaljer som kan ta en del tid.

Finanserna är viktiga

Byggprojekt kan kosta olika mycket beroende på vad du ska göra. Ett husbygge kan kosta flera miljoner kronor medans en smärre tillbyggnad kan gå på några tusenlappar. Med andra ord är finanserna viktiga. Står du inför ett större projekt ska du vara extra försiktig när det kommer till slutkostnaden. Det viktigaste att tänka på är om du faktiskt har råd med det hela eller inte. Ett större byggprojekt brukar finansieras via ett banklån. Har du råd att avbetala ett sådant lån med tanke på dina nuvarande utgifter? Räcker familjens inkomst för att avbetala ett lån? Om svaret på de frågorna är ett ja, är det fritt fram att påbörja bygget.

Planering är allt

Planering är A och O för varje byggprojekt. Vad behöver det göras? Hur mycket tid har du på dig? Vad behöver köpas in? När ska allt betalas? Planera allt i god tid för att slippa stress och oro under projektets gång. Behöver du hjälp med planeringen? Inga problem, du kan alltid göra den tillsammans med byggfirman.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.