Att hitta rätt lån utefter dina förutsättningar är enklare än någonsin

publicerad 1 juli 2021
lån

Det har blivit allt mindre krångligt och tidskrävande att låna pengar i takt med att tekniken utvecklats de senaste tio åren. Borta är de långa låneprocesserna med mängder av dokument som ska skrivas under, istället har dessa ersatts med helt digitala ansökningar som kan göras från sitt egna hem.

Vi syftar givetvis på långivare som erbjuder lån på nätet, allt ifrån privatlån och bolån till smslån. Dessa långivare verkar endast online och hoppas över de förlegade fysiska kontoren. Istället jobbar de endast med de senaste teknologierna för snabba och säkra ansökningsprocesser och utbetalningar för att du som låntagare snabbt skall kunna teckna ett lån säkert.

Men i takt med att det blivit allt enklare för svenska privatpersoner att jämföra, hitta och ansöka om lån online har även antalet långivare ökat. Det kan kännas överväldigande och svårt att veta var du skall börja någonstans. Vilken långivare är bäst? Vad anses som låg ränta? Och vad skall man se upp för?

Om du någon gång har ställt dig dessa frågor så kan du ta hjälp av jämförelsetjänsten Compinero. Genom att jämföra lån med Compinero, som kostnadsfritt har samlat ihop alla långivare på den svenska marknaden, kan du bilda dig en bättre bild av vad som erbjuds.

Du kan enkelt jämföra långivarnas räntor, kolla närmre på utbetalningstider och mycket mer. På Compinero får du även svar på de vanligaste frågorna som kan uppstå då du vill låna pengar online, både genom guider men också opartiska recensioner för varje enskild långivare.

Här kan du även nyttja den information som finns för att faktiskt avgöra vilken form av lån som kan passa dina förutsättningar och risker som finns med att låna pengar online. Att teckna lån kommer alltid med vissa risker, det går därför aldrig läsa på för mycket.

Att nyttja sig av en tjänst likt Compinero eller andra jämförelsesajter gynnar både dig som är helt ny på lånemarknaden eller dig som har tagit lån online sedan tidigare. Räntor och kostnader ändras konstant och det tillkommer eller försvinner med jämna mellanrum långivare.

Jämför du inte lån så riskerar du att binda dig i ett avtal som innebär att du betalar mycket mer för ditt lån än du egentligen behöver. Att låna pengar kommer alltid kosta pengar men genom en bra jämförelsetjänst kan du få kostnadsfri hjälp att hitta det lån som har lägst ränta och som passar dina förutsättningar.

Se upp för högkostnadskrediter

Högkostnadskrediter är de lånetyper som har väldigt höga räntor och innefattar låneformerna kreditonton samt snabblån. Dessa två typer av lån lockar ofta med snabba utbetalningar och låga ansökningskrav.

Det är viktigt att du inte lockas in i ett avtal av saker som “låna utan UC”, “pengarna inom 5 minuter” och liknande säljpunkter som långivarna gärna trycker på.

Även om det kan verka som en god idé för stunden att teckna en högkostnadskredit för att du akut behöver pengar så kan det i slutändan leda till ekonomiska problem. Denna form av lån bör endast tecknas då det inte finns någon annan utväg ur situationen och betalas av så snart som möjligt.

Det är istället rekommenderat, om du måste låna pengar, att du tecknar ett privatlån eller går till din bank. På så sätt får du lägre ränta och bättre villkor på ditt lån än om du tecknat en högkostnadskredit.

Ett lån bör du endast teckna när pengarna skall användas till ett gott ändamål som faktiskt kräver att du tar ett lån. Teckna aldrig lån online för konsumtion eller om du vet med dig att du inte kommer kunna återbetala lånet inom den avsatta löptiden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.