Artificiell teknik hjälper blinda få synen tillbaka

Publicerad 29 maj 2021
  En artificiell hornhinna har framgångsrikt opererats in hos en 78-årig blind man. När bandagen togs bort kunde han läsa text. Den israeliska startup-bolaget CorNeat har hjälpt en 78-årig man att få synen tillbaka efter att ha varit blind i 10 år. En artificiell hornhinna har opereras in i mannens ögon som led utav hornhinneblindhet, rapporterar tidningen Israel Hayom. När bandagen togs bort efter operationen, som professor Irat Bahar utförde, kunde patienten direkt känna igen sina familjemedlemmar och läsa text. – Det kirurgiska ingreppet var enkelt och resultatet överträffade alla våra förväntningar. Det ögonblick som vi tog av bandagen var känslomässigt och betydelsefullt. Ögonblick som dessa är uppfyllandet av vår kallelse som läkare. Vi är stolta över att ligga i spetsen för detta spännande. och meningsfullt projekt som utan tvekan kommer att påverka miljontals liv, säger Bahar till Israel hayom Redan 2007 gjordes en operation där man satte in en artificiell hornhinna på universitetssjukhuset i Linköping men CorNeat använder sig av en teknik som är enklare och kan genomföras utan en större och avancerad operation. Hornhinneblindhet är den vanligaste orsaken till blindhet som drabbar cirka 2 miljoner människor i världen årligen. Man har tidigare kunna bota detta med hjälp av hornhinne-transplantationer från döda människor. Problemet har varit att det inte är så många människor som skriver upp sig på att donera sin hornhinnor efter sin död. Den nya tekniken från CorNeat gör dock att tillgången möter efterfrågan bättre.   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd! • Ämnen:
 • Israel