Att ge sitt barn en napp – 5 saker att tänka på

publicerad 5 augusti 2022
napp

Åsikterna kring barnets användande av napp är många. Och diskussioner kring huruvida bra det är eller inte, skiljer sig åt. Sned gom och tandproblem eller trygghet och garanti om lugn och ro?

  1. Det handlar just om tröst och trygghet. När du gjort allt för att trösta och lugna men då det inte riktigt räcker till så kan du ta till nappen som en ökad trygghet och lugnande åtgärd. Ett barn föds med ett sugbehov som sjunker med åren, men som först då utvecklas till en trygghet. Därför stillar och lugnar en napp.
  2. Beställ nappar med namn. Då barnet börjar förskola eller börjat att gå, och utforska sin omgivning på exempelvis öppna förskolan eller i lekparken så kan det vara skönt att försäkra sig om att pedagoger eller andra föräldrar inte tar fel då de hittar en ensam napp. På Mam nappar på nätet så kan du hitta nappar med namn i olika material och modeller.
  3. Är barnet glad och nöjd ändå så truga inte. Men om barnet visar oro och missnöje så har den antagligen ett stort sugbehov och kan lugnas av en napp. Alla barn har olika sugbehov så var lyhörd för just ditt barns behov.
  4. Få koll på amningen innan napp och börja inte för tidigt. Små barn har svårt att visa att de är hungriga ifall napp ges innan barnet fått amma ordentligt. Kan resultera i undernäring. Även viktigt att barnet ofta suger på bröstet i början för att få igång mammans mjölkproduktion.
  5. Tänk på materialet i nappen så att ditt barn inte får i sig spår av gifter. Utforska mer på Mam nappar kring vilka material som är godkända och säkra. Där finns även en hel del inspiration på design och nappar med namn. Symmetriska eller anatomiska, färg och form.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.