Är Sverige prisvänligt att besöka?

publicerad 3 februari 2023

Sverige är välbesökt och många turister uppskattar den varierade naturen och de många sevärdheter i landet som man kan fördriva tiden med. Här finns allting från det karga landskapet och norrskenet i Norrland, till storstadsliv och bra möjligheter till shopping i Sveriges större städer.

Däremot enas nog alla om att Sverige inte är det mest prisvänliga landet att besöka. Kostnaden varierar dock kraftigt beroende på vilket land man reser från och hur valutaväxlingen ser ut. Vart man väljer att resa i Sverige har också stor betydelse. Stockholm är det absolut dyraste resmålet där kostnaden för boende, mat och uteliv ligger högre i pris än de flesta mindre städer i landet.

Bo nära Stockholm

För att göra resan mer prisvänlig väljer många att boka boende i en stad nära Stockholm som Örebro eller Norrköping. Man kan enkelt hitta ett passande boende via https://bostadslistan.se i Örebro eller annan stad man planerar att besöka under sin vistelse i Sverige. Här har man också bättre förutsättningar att jämföra priserna, för att hitta ett val som faller inom ens budget.

Att bo nära Stockholm är en bra utgångspunkt om man sedan vill ta tåget vidare till andra städer i Sverige. Tågtrafiken är gedigen och är också ett mer hållbart sätt att ta sig runt på i landet. Beroende på vilken typ av upplevelse och aktivitet man föredrar kan man leta sig både mer norrut eller söder från Stockholm.

Naturupplevelser är en storfavorit

Många som planerar in ett besök till Sverige gör det främst på grund av Sveriges varierande terräng och landskap. Att boka in naturupplevelser är även ett bra sätt att hålla kostnader nere och har man kunskapen som krävs kan många vandringar, utflykter och andra aktiviteter bli helt gratis att genomföra.

Några populära vandringsmål i Sverige är främst Kungsleden, Östgötaleden och Skåneleden. Oavsett i vilken del av landet man ska besöka finns det mängder av vackra utflyktsmål. Tar man med sig eget fika har man också möjlighet att hålla kostnaderna nere ytterligare.

Populära resmål i Sverige
På listan över populära resmål i Sverige hittar man en varierad blandning av städer. Stockholm toppar inte helt förvånande listorna som den mest besöka staden. Tätt därefter kommer Smögen, Österlen och särskilt Ales stenar, Kiruna är mycket välbesökt under vintermånaderna tack vare möjligheten att se norrskenet sprida sig över himlen och såklart är Sveriges högsta berg Kebnekaise en utmaning som många vill ge sig på.

Från norr till söder hittar man alltid någonting som faller än i smaken och där man enkelt kan anpassa resmålet beroende på vilken typ av upplevelse man vill åt.

Sverige dyrt resmål enligt semesterindexet

Om man jämför semesterindexet över flera länder kan man tydligt se att Sverige inte hamnar på någon topplista som ett prisvänligt land att besöka. För att räkna ut ett semesterindex tar man hänsyn till valutaväxlingen och vad man får för pengarna i det respektive landet. Enligt Forex semesterindex ligger länder som Turkiet, Serbien och Bulgarien i toppen över prisvänliga länder att besöka.

Tar man också faktorer som kostnader för mat, boende och upplevelser med i beräkningen är Sverige därför inte det bästa landet att besöka om man har en väldigt låg budget. Transporten är mycket bra här, men däremot är det ganska dyrt att boka biljetter om man är ute i sista minuten som många faktiskt är. Däremot finns det flera saker man kan tänka på för att hålla kostnaderna nere under besöket.

Matpriserna i Sverige toppar EU-listan

En faktor som gör att Sverige hamnar väldigt långt ner på listan över prisvänliga länder att besöka är tack vare matpriserna. Enligt EU-listan ligger Sveriges matpriser hela 28% högre än genomsnittet och det är bara Danmark som har högre priser än svenska matbutiker. Detta reflekteras därmed också i kostnaden för restaurangbesök eftersom ägarna måste ta hänsyn till de höga matpriserna när menyn fastställs.

Som turist upplever man därmed att ett restaurangbesök snabbt kan bli väldigt kostsamt. Framför allt om man vill beställa in en alkoholhaltig dryck till maten, där Sveriges höga skatter på alkohol också innebär att Sverige har en betydligt högre kostnad för uteliv än många andra europeiska länder.

Vad kan man göra för att hålla kostnaderna nere?

Att resa till Sverige behöver däremot inte bli så dyrt om man försöker att hålla kostnaderna nere. Planering är A och O om man vill komma billigare undan och hitta riktiga klipp. Vill man resa och bo billigare i Sverige är det särskilt förmånligt att resa när det inte är högsäsong. Sommarmånaderna har många besökare och detta pressar priserna uppåt för boende, mat, transport och uteliv i Sverige. Har man möjlighet rekommenderas det därför att resa under lågsäsong istället då priserna är lägre.

I Sverige är det oftast efterfrågan och tillgång som styr priserna på boende och aktiviteter. Det kommer därmed vara mer förmånligt om man försöker boka in allting för resan så tidigt som möjligt.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.