5 verktyg du inte visste att du saknade

publicerad 15 mars 2021

Några verktyg vet man att behöver så fort man lämnar sina föräldrars näste. Detta inkluderar sladdlösa borrar, funktionella hammare och skruvmejslar. Men sedan finns det dem verktyg som man aldrig ens ägnat en tanke åt förrän man verkligen behöver dem. Då kan det vara tråkigt om man inte kan utföra arbetet som måste göras omedelbart.

Verktyg behöver varje människa ha i hemmet, oavsett om man gillar att fixa och dona eller inte. Det är en del av vuxenlivet, lite som att man måste lära sig att tvätta och laga mat. Men det är inte helt lätt att veta vilka verktyg av alla tusentals varianter man behöver. Som tur är listar vi 5 verktyg nedan som du inte visste att du saknade – men som du kommer vara oerhört tacksam över att ha när du införskaffat dem.

1.    Sticksågen

Ett väldigt lätt och smidigt verktyg som framför allt passar hemmasnickaren är sticksågen. Men många professionella snickare använder sig också av sticksågar när mindre ting skall skäras till. Dessa består vanligtvis av en laserpekare och går att reglera hastigheten samt pendelfunktionen på och ger därmed ett utmärkt resultat. Då behöver du aldrig igen frustreras över en handsåg som böjer sig varje gång du använder den! En såg som denna är perfekt för att såga till mindre saker, och de flesta innehåller praktiska damm- och spånfiltreringar så att man slipper damma ner arbetsområdet.

2.    Pannlampan

Ett väldigt underskattat verktyg är den fantastiska pannlampan. Det råder säkerligen skilda meningar om huruvida detta är ett verktyg eller inte, men i vårt tycke är det ett måste för hemmafixaren. Är du precis i gång med en flytt, exempelvis, och det ännu inte varit en elektriker och fixat med belysningen måste man ha någon sorts belysning för att kunna arbeta när mörkret lagt sig. Ljusstyrkan på en mobiltelefon är inte tillräckligt hög, och du har endast två händer så en vanlig ficklampa fungerar inte. Med en pannlampa får du ett ljus som möjliggör kvälls- och nattarbete, utan att behöva offra en värdefull hand!

3.    Kabelklammerverktyget

På tal om belysning så är ytterligare en pryl du bara måste ha ett specialverktyg för montering av kabelklammer! Finns det något mer irriterande än att behöva klamra kablar med vanlig plastklammer? Skulle väl inte tro det. Det tar inte bara tid och styrka, men kablarna tenderar också att hänga ojämnt, åtminstone om man inte gör ett extremt precist arbete. Med ett specialverktyg som detta slipper du bekymra dig över det, och får i stället kablarna till att ligga rakt och fint längst innertakets lister.

4.    Excenterslipen

Hemmafixaren måste bara ha en excenterslip. Gillar du att köpa begagnade trämöbler har du säkerligen redan spenderat timmar med att slipa dem för hand. Spill av tid enligt vårt tycke med tanke på att det finns högkvalitativa slipmaskiner som en excenterslip till ett bra pris. Det finns mindre slipmaskiner som går att använda med en hand, och så finns det de större och lite mer otympliga som du måste använda bägge händer för att slipa med. Du hittar några riktigt bra och prisvärda slipar på globaltools.se.

5.    Den elektriska färgsprutan

Det sista verktyget som du definitivt kommer uppskatta i ditt liv som hemmasnickare/fixare är färgsprutan – den elektriska versionen! Dessa verktyg är perfekta för dig som inte har tid, lust eller ork till att pensla och rolla förhand. Med en färgspruta sparar du tid samtidigt som du förses med ett helt fantastiskt resultat. Det enda du behöver göra är att placera föremålet du vill färgspruta på en yta täckt med täckpapp och plast och sedan kan du börja spruta! Tacka oss kan du göra senare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.